В „защитени паралелки“ в Сливен подготвят спедитори, предачи и десенатори за нуждите на бизнеса

Снимка :ПГТО „Добри Желязков“

За обезпечаване на бизнеса с кадри по професиите спедитор, предач, десенатор на текстил, в две учебни заведения в Сливенска област са създадени т. нар. „защитени паралелки“, съобщи Ива Тарагошева, ст. експерт по професионално образование и обучение в РУО – Сливен.

Минималният брой ученици в паралелка със защитена специалност са девет деца, посочи тя и поясни, че при всички защитени специалности в сливенските училища приемът надхвърля минимумът.

Недостиг на специалисти има и в няколко професионални паралелки, в които се обучават хлебари, машинни техници, оператори в производството на облекло, посочи още Ива Тарагошева. В тях минималният прием е от 12 ученици. Такъв е бил осъществен в общо три паралелки – в ПГ по механотехника в Сливен, ПГ по селско стопанство в община Нова Загора и СУ „Неофит Рилски“ в община Твърдица.

Освен с добри резултати при защитените и професионалните паралелки от РУО Сливен се похвалиха и с ръст на децата върнати в училище по Механизма за обхват. Тази година 180 ученици отново са на училище, благодарение на добрата работа на екипите.

„Сега обаче основната ни задача, след като децата отново са на училище, е да ги задържим там, да не отпадат, каза началникът на РУО Сливен Милена Чолакова. „Ще се направят проверки на училищата, които имат незадоволителни резултати, ще работим с педагозите и ще търсим мотивираните учители, които от своя страна да мотивират децата да посещават учебни занятия“, допълни тя.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук