В Областната комисия по безопасност на движението обсъдиха снижаването на рисковете от тежки ПТП-та в Сливенско

Първото за 2023 година заседание на Областната комисия по безопасност на движението се състоя в Областна администрация. Неин председател е областният управител Минчо Афузов. Участниците в заседанието приеха единодушно годишния доклад по безопасност на движението за 2022 г. и годишната областна план-програма по БДП за 2023 г. и изслушаха информации за пътнотранспортния травматизъм и състоянието на републиканската и общинската транспортна инфраструктура. Обсъдени бяха и конкретни въпроси, свързани с организацията на движението, паркирането, светофарните уредби и качеството на извършваните ремонтни дейности.

По време на заседанието бяха изнесени данни за броя и основните причини за тежки пътнотранспортни произшествия в област Сливен през 2022 г. За периода са настъпили общо 137 тежки ПТП с ранени и загинали участници в движението. Загиналите при пътнотранспортни произшествия са общо 21 – от тях 15 в община Сливен и 6 в община Нова Загора. Ранените са 161 души, от които 105 в община Сливен, 35 в община Нова Загора, 15 в община Котел и 6 в община Твърдица. Най-много тежки пътни инциденти – с ранени и загинали, има при сблъсък на моторни превозни средства – общо 45 тежки ПТП, с 10 загинали и 62-ма ранени, следвани от тежки катастрофи с участие на пешеходец – 31, с трима загинали и 30 ранени. Сред статистическите данни прави впечатление броят на катастрофите с блъскане на велосипедист – 10, с двама загинали и 8 ранени. Броят на тежките пътни инциденти с участието на деца е 4, без загинали и с четири пострадали непълнолетни. По данни на Центъра за спешна медицинска помощ – Сливен, посетените през 2022 година тежки пътнотранспортни произшествия са 222, с 12 загинали и 104-ма тежко ранени.

В хода на заседанието общините и Областно пътно управление – Сливен докладваха за извършените през 2022 година ремонти на пътни участъци, съобразени с предварителните обследвания и направените от „Пътна полиция“ предписания, и представиха плановете си за пътна и улична рехабилитация през 2023 година. Те подчертаха, че осъществяването на ремонтни дейности изцяло зависи от финансовите възможности на общинските бюджети и одобрената годишна инвестиционна програма на Агенция „Пътна инфраструктура“, а също от темпа на процедурите по Закона за обществените поръчки.

От името на Областна администрация, водещият на заседанието – заместник-областният управител Антоний Андонов, заяви готовността на институцията да подпомогне придвижването на документацията от Областно пътно управление към Агенция „Пътна инфраструктура“, с оглед съкращаване на сроковете за завършване на тръжните процедури. Той обеща и съдействие за осъществяване на очаквания ремонт в сливенския участък на автомагистрала „Тракия“. От своя страна представителят на Областно пътно управление увери, че ако няма обжалвания, в началото на летния сезон ще стартира цялостната рехабилитация на проблемния участък от път II – 53 – от местността „Агликина поляна“ до село Стара река.

В хода на обсъжданията бяха коментирани възможностите за обезопасяване и снижаване на риска от тежки ПТП в най-опасните участъци от пътнотранспортната мрежа на област Сливен, както и необходимостта от промени в организацията на движение и решаване на тежкия проблем с паркирането в областния център. По информация на „Пътна полиция“, само през 2022 година броят на регистрираните автомобили в Сливен се е увеличил с четири хиляди.

В рамките на дискусията бяха разисквани още: вариантите за изграждане в област Сливен на съоръжение за задържане на свободно придвижващите се по пътната мрежа безстопанствени животни, създаващи опасност от тежки пътни инциденти, поставянето на повече обозначителни знаци и табели за пешеходните зони в населените места, звуковата сигнализация на светофарните уредби в помощ на незрящите хора и необходимостта от нова мантинела в опасен пътен участък край село Ябланово. Акцентирано бе и върху незадоволителното качество на асфалтовите дейности по водния цикъл на град Сливен. Изтъкнато бе, че е необходим по-сериозен контрол върху техническото изпълнение на последващите улични ремонти, а също и върху дейността на Надзора.

Участниците в заседанието приеха график за работата на Областната комисия по безопасност на движението за 2023 година. Приветстваха и идеята на заместник-областния управител Антоний Андонов за обявяване на инициативата „Един ден без автомобил“ – като мярка за облекчаване на трафика и задръстванията в Сливен и за създаването на нагласи за по-малко използване личните автомобили в рамките на града.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук