В община Сливен повишават мерките за сигурност заради опасност от разпространение на птичи грип

Повишаване на мерките за сигурност в личните стопанства, където се оглеждат птици на открито, заради повишената опасност от разпространение на птичи грип, беше обсъдено по време на извънредна епизоотична комисия в Сливен. Предупреждението за опасността беше отправено от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Сливен към кметовете на населените места в общината. В цялата област вече са прекратени пазарите и търговията със живи птици.

По думите на директора на ОДБХ Сливен д-р Димо Кондев, птичият грип се разпространява много бързо.“Наистина има мутация, която забелязваме вече, че се проявява и при по-топли метеорологични условия“, допълни той

Д-р Даниела Калева от РЗИ Сливен пък предупреди, че болестта се предава и на хората затова отправи призив при отглежданите птици да се влиза с маска. „Начинът, по който хората могат да се заразяват това е по-въздушно-капков механизъм, въздушно-прахов по скоро, при вдишване на прах от засъхнали птичи изпражнения и разпространение чрез ръце по повърхности. Заболяването не се предава, чрез храната.“

Кметовете на няколко от селата в Община Сливен обявиха готовност да започнат разяснителна кампания сред стопаните.Те ще организират общоселски събрания, на които да обяснят на хората опасността от птичия грип.

По време на заседанието стана ясно,че около най-голямата птицеферма в Сливенско вече са взети превантивни мерки срещу разпространение на заразата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук