В Сливен българското свинско вече е на изчезване, месарниците започнаха да затварят

Няколко от магазините за свинско месо в Сливен, които търгуват със стока произведена в България, вече са затворени. Техните собственици информират клиентите си, че няма да работят чрез съобщение, поставено на входната врата на търговските обекти. В тях обясняват, че поради създалата се в страната ситуация с АЧС, Българската агенция за безопасност по храните е наложила забрана за движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна.

„Политиката на магазина не позволява продажба на вносно месо, поради което обектът ще остане затворен до отмяна на забраната”, се казва в съобщението.

Освен месарници в града, от дни не работят и голяма част от месните щандове на Кооперативния пазар в Сливен.

Забраната е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на АЧС.  В месодобивните  предприятия ще се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността от дезинфекцията ще бъде позволено клането на животни в предприятия, освободени от АЧС.

По информация на ОДБХ, работят две от петте кланици на територията на Сливенска област.

Тъй като вече има недостиг на свинско месо, произведено в България, се очаква след отмяна на забраната цените да се повишат.

В момента във  веригите от магазини голяма част от свинското месо е внос от държави от ЕС.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук