В Сливен вече има убежище за жертви на домашно насилие и подслон за бездомни

За първи път на територията на община Сливен ще функционират Кризисен център за жертви на домашно насилие и Център за временно настаняване на бездомни лица. Двете социалните заведения бяха официално открити днес. Лентата прерязаха кметът Стефан Радев и двама от неговите заместници – Пепа Чиликова и инж. Стоян Марков.

„Община Сливен разполага с пълния набор от социални услуги и това е богатство за нашия град“, заяви пред журналисти кметът. В аванс той съобщи, че в момента се работи по идеята за разширяване на услугите в Дома за стари хора. То се изразява в пълно реконструиране на дома и изграждане на центрове с по-малък капацитет, както и с възможност за настаняване на трудно подвижни възрастни хора. Радев бе категоричен, че надграждането на социалните услуги, като част от визията на екипа му за създаване на по-добри условия и пакет от различен вид подкрепа, ще продължи и занапред.

И двата центъра ще работят с капацитет до 20 потребители. В Центъра за временно настаняване на бездомни лица ще се осигурява място за живеене на лица, останали без подслон за срок до 3 месеца в рамките на календарната година. Освен осигуряване на храна и подслон, услугите в центъра са насочени към включването на потребителите в курсове за квалификация и преквалификация, с цел последващо намиране на работа и подпомагане на социалната им адаптация. Кризисният център за жертви на насилие е предвидено да осигурява комплекс от социални услуги за деца и/или лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Услугата ще се предоставя за срок до 6 месеца и е насочена към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и социално-психологическа помощ, когато се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция.

Кметът Радев посочи, че предстои да се структурира начинът на извършване на услугите в новооткритите центрове, тъй като те са делегирани от държавата дейности. Той открои два варианта – Общината да ги управлява или да се управляват от партньорски организации, чиято дейност е насочена конкретно  към тези проблеми.

Строителството на центровете започна през ноември 2021 г. На заключителна пресконференция по-рано днес бяха отчетени извършените дейности и финансирането  на проекта за изграждане на двата центъра. То е по Оперативна програма „Региони в растеж“. 100 %  е безвъзмездната финансова помощ и е на обща стойност близо два млн. лв. Дейностите са изпълнени в предвидените по договора срокове.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук