В Сливен все още няма открито огнище на АЧС, а в 15 стопанства отказват да си заколят животните

В Сливен все още няма открито огнище на АЧС, а в 15 стопанства отказват да си заколят животните, това стана ясно по време на поредно заседане на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител Чавдар Божурски.

Към момента 98 процента от домашните свине, които са били отглеждани в обекти от типа „заден двор“ в 20-километровите зони, са доброволно умъртвени. Все още се отглеждат животни в 15 домашни стопанства. Ще бъдат съставени предупредителни протоколи и актове за административни нарушения. Получен е нов сигнал за отглеждането на 10 свине – майки в нерегистриран обект в землището на Сливен. Според указаните от Националния епизоотичен съвет мерки, ако собствениците доброволно умъртвят прасетата си, ще могат да усвоят месото им. В противен случай ще бъде извършена евтаназия.

Обезщетенията на собствениците ще се изплащат по банков път или на ръка. В малките населени места, чрез общините, ще бъдат разпространени списъци с препаратите, които стопаните могат да използват за дезинфекция. Препаратите се предлагат на свободна продажба в аптечната мрежа. Очакват се допълнителни указания във връзка с обезщетенията.

През миналата седмица са били отстреляни 4 диви прасета, пробите за африканска чума по свинете са отрицателни. Изградени са още 7 селективни капана. Продължава дезинфекцията на местата за смет в районите на републиканската пътна мрежа. Областният управител е запознал Министъра на земеделието, храните и горите с направеното от ловджиите предложение част от внесените от тях отчисления да бъдат използвани за мероприятия срещу АСЧ. Предмет на бъдещи дискусии ще е идеята на ветеринарните специалисти от областта да бъдат създадени трупни ями в малките населени места.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук