В Сливен има тигрови комари, но РЗИ не ползва правилните уреди, за да ги хване

Автор: Яна Дамянова

„В Сливен има тигрови комари и това е установено безспорно още миналата година, но от РЗИ не използват правилните ловилки, за да потвърдят наличието им и сега. За привличането на тигрови комари не се използват лампи, а специален вид ловилки“, това съобщи за Slivenрost.bg гл.ас. Огнян Миков, специалист по медицинска зоология към Националния център по заразни и паразитни болести в Министерството на здравеопазването.

„Много по-лесно човек може да застане на едно място, да види дали ще го нападнат и да ги събере върху себе си, отколкото на лампата вечерта. Тигровият комар вечер почти не лети, а през деня лампата няма никаква привлекателна стойност за него“, посочи още той.

Въпреки, че данните за наличието на тигрови комари в Сливен са резултат от проведен надзор през 2017 година, той поясни, че веднъж настанили се в дадена територия, те няма да изчезнат от нея, напротив, само ще разширяват ареала си на разпространение.

Според него, комарът е неизтребим, а гражданите могат да избегнат ухапването на насекомото само, ако стоят по-далеч от местообитанията му и се постараят той да не си направи такиви в собствения им двор или градина. „В естествените си местообитания тигровия комар е хралупен вид и затова у нас се е приспособил за развитие във всичко, което наподобява хралупа- кофа, бидон, варел или градинска количка. „Достатъчни са само 6 мм. вода от падналия дъжд в тях, за да може той да се размножава“, поясни специалистът.

„За разлика от повечето наши комари, които хапят привечер и сумрак, тези от тигровия вид хапят през деня. След ухапване от този вид комар не би трябвало да настъпят усложнения, реакцията на организма просто е различна, независимо дали човек е бил ухапан от обикновен или тигров комар“, каза още той. По думите му, стандартните репеленти действат и срещу тези комари въпреки, че в търговската мрежа вече са се появили специално брандирани препарати.

В момента, при условията в нашата страна почти на 100 % не съществува опасност, тигровите комари да заразят хората с някакви смъртоносни тропически болести. Насекомите са преносители на тези зарази в районите, където нормално се срещат заболяванията – Денга, Чикунгуня, треска Западен Нил – тропиците на Азия и Южна Америка.

Желаещите да установят точния вид на комара, който ги е ухапал, могат да занесат насекомото в РЗИ Сливен или да го пратят в Националния център по заразни и паразитни болести.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук