В Сливен трябва да се овладее популацията не само на уличните кучета, но и на котките

В Сливен трябва да се овладее популацията не само на безстопанствените кучета, но и на котките. Предложението за създаване на програма, целяща справянето с този проблем направи Мария Григорова по време на сесията на Общинския съвет вчера. Молбата й беше отправена към общинската администрация малко преди да бъде гласувана и приета точката, с която местния парламент одобри Програма и план на действие за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината за периода 2021-2025 г. и Програма за опазване на околната среда 2021 г. – 2028 г.

Според Григорова, броят на уличните котки нараства лавинообразно, особено в централната градска част и има много оплаквания. Доста семейства гледат и дават храна на поне 20-30 животни в дворовете си, които не са кастрирани и се размножават неконтролируемо. Това от своя страна е предпоставка за замърсяване и  разпространение на зарази, заради оставяните по улиците хранителни отпадъци. „Нека на последващ етап да решим този проблем, който е труден, изисква доста средства, но има начин да се справим с него“, призова колегите си Мария Григорова.

Кметът Стефан Радев също коментира, че наистина освен за ограничаване на популацията на безстопанствените кучета е необходимо да се предприемат подобни стъпки и за котките.

„Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, която общината изпълнява в момента е с основна дейност кастрация на тези животни. Законодателството не ни позволява евтаназирането им,освен ако не са агресивни, можем само да ограничим размножаването им“, каза той. Относно идеята за приют за уличните кучета, той поясни, че при разговорите на Общината с неправителствени организации, занимаващи се с този проблем е станало ясно, че създаването на приюта не е добра практика. „Те настояват за наблягане и разширяване на програмата за кастрация, разбира се редом с куп други мерки. Все пак има и частни приюти, които работят с неправителствени организации в тази сфера, които търсят осиновители на такива животни“, допълни още Радев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук