В ТЕЦ Сливен направиха първа копка за изграждане на нови мощности, работещи с природен газ

Първа копка за изграждането на нови две когенераторни инсталации, които ще работят с природен газ, беше направена днес на територията на „Топлофикация Сливен-инж. Ангел Ангелов“. „Те ще са с обща мощност около 17 мегавата и това е нашата първа стъпка към декарбонизацията на централата и към отказа ни от въглища“, съобщи изпълнителният директор на топлофикационното дружество инж. Павлин Костов.

По думите му, протестните действия на служителите на ТЕЦ Сливен в началото на месеца са свързани с тези нови когенератори. Имахме за цел да заявим, че сливенското дружество също има нужда от помощ и сериозна инвестиция, за да премине на друг вид гориво. „До момента сме похарчили около 11 млн.лв. и това са изцяло наши собствени средства. В течение на проекта те ще се увеличат до около 20 мил.лв. и това ще представлява всъщност половината от неободимата ни инвестиция, за да преминем на природен газ“, коментира още инж. Костов.

Предвижда се първата част от новата мощност до две години да бъде построена, узаконена и въведена в експлоатация.

Преди бъде направен първата копка, начинанието беше благословено от отец Йоан. Гост на събитието бе и зам.-кметът по устройство на територията и строителството на община Сливен Камен Костов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук