В 11 сливенски села вече си получиха обезщетенията за закланите прасета

В 11 населени места в община Сливен стопаните вече са получили обезщетенията си за закланите прасета.Толкова са те и в община Котел, това стана ясно днес по време на заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител Чавдар Божурски. 446 собственици на обекти от типа „заден двор“ са получили по 300 лева.

В сливенските села въртят далавери с обезщетенията за закланите домашни прасета

От ОДБХ продължават с изплащането на обезщетенията на лицата, които доброволно са умъртвили домашните свине в дворните си стопанства. Нови документи за включване в списъците за обезщетения няма да се приемат.

До 10 септември са евтаназирани 20 домашни свине в 2 села в Сливенска област. Предстои евтаназия на животните в още 7 населени места.

През последната седмица са отстреляни 15 диви прасета, взети са проби за изследване. Засега няма положителни резултати за африканска чума по свинете. В горските територии са изградени 12 нови ловни капана. С тях общият им брой възлиза на 53. В отговор на запитване областният управител е възложил да се проучи възможността за изграждането на капани на територията на природен парк „Сините камъни“.

Мерките за превенция, предприети от институциите, продължават. От ОДЗ връчват протоколи на арендаторите за необходимите правила, които трябва да се спазват при прибирането и съхраняването на реколтата. Почистването на местата за отпадъци покрай автомагистрала „Тракия“ и републиканската пътна мрежа се извършва по график. Контролът за нерегламентиран транспорт на месо се осъществява денонощно от органите на реда.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук