Ген. Кольо Милев: Искам да съм полезен за развитието на Сливенска област с работата си, смятам, че политиката трябва да е грижа за хората

 

КОЛЬО МИЛЕВ е роден на 26 юли 1953 г. в село Рудник, област Варна. Завършил е ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново и Военната академия „Г.С. Раковски“ с отличие. През 2001 г. завършва Генералщабния факултет на ВА като първенец на випуска. От 2008 г. е бригаден генерал, в резерва е от 2010-а. Командвал е най-голямата механизирана бригада в Българската армия – 61-ва Стрямска. Под негово командване формированието преминава успешна сертификация пред НАТО. От 2002 до 2008 г. е командир на 55-а Инженерно-сапьорна бригада в Белене. До 1996 г. е командир на Инженерно-сапьорния полк в с. Сотиря, община Сливен. През 2011-2015 г. е кмет на община Сливен. Бил е и народен представител от „БСП за България“.

„Искам да съм полезен за развитието на Сливенска област с работата си, смятам, че политиката трябва да е грижа за хората. Това са нещата, които са водещи за мен“, каза кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България“ и втори в сливенската листа ген. Кольо Милев в интервю за Slivenpost.bg.

Г-н Милев, през годините преминахте през избори както за местна власт, така и за народни представители, били сте и на двете позиции. Неведнъж имахте причина да загърбите партията и да се откажете. Защо не го направихте, какво ви провокира да участвате отново в надпреварата?

– Аз съм човек, който праволинейно вярва в истината. Не съм свикнал да променям възгледите или ценностите си,заради това, че някой не ме е подкрепил, излъгал, или подвел по някакъв начин. Мисля, че всеки един от нас трябва да се бори за тези ценности, в които вярва, а за мен БСП е партия с ценности, която се бори за равенство между хората, за повишаване на доходите им, за по-добър живот не само в икономически, но и в социален и културен план. Приех предложението да стана част от листата на „БСП за България“ за предстоящите избори, мотивиран от желанието да помогна да направим така, че да дадем възможност на икономиката на Сливенска област да се „пробуди“, да повишим доходите на хората и да създадем условия младите хора, които отидоха в по-големите градове или потърсиха препитание в чужбина, да се завърнат тук, при близките си. Аз съм на възраст, в която съм постигнал професионална и лична реализация, сега просто искам да съм полезен, това е движещата ми сила.

 аузата, за чиято реализация ще се борите, ако получите подкрепа и бъдете избран за народен представител?

 -Каузата ми не е една, няколко са и са все важни за гражданите. И държавата, и местната власт са длъжници на Сливенските минерални бани, които тънат в разруха и забвение. Там има всички предпоставки за развитие на здравен, балнео и спа туризъм. Въпрос на постоянно търсене и предлагане на възможности, от които и бизнесът, и общността да спечелят. По време на мандата ми като кмет на Общината, поставихме началото, търсехме инвеститори, дори започнахме разговори, но явно след това нещата са се развили в друга посока. Съдейки по сегашното плачевно състояние на Сливенските минерални бани, за всички е ясно каква!

Реализацията на проекта за икономическата зона Сливен – Ямбол си е все още само намерение, което е време да се осъществи, за да получи региона глътка „свежа инвестиция“. Що се отнася до пътната инфраструктура, картинката е тъжна както в селата, така и в града затова е необходимо да се работи за осигуряване на финансирането на ремонти на уличната и пътната мрежа. Смятам, че образователната система в региона трябва да е в по-голям синхрон с нуждите на бизнеса. Така ще се спомогне и за оставане на повече хора по родните им места, защото обезлюдяването на по-малките населени места в момента е един от най-големите ни проблеми. Всичко това са моите каузи и към реализацията им ще са насочени усилията ми.

-По време на кампанията сте се срещнали с много хора от Сливенски регион, какви лични ангажименти поехте пред избирателите ?

-Срещите ми с хората и разговорите с тях са най-хубавата и пълноценна част от предизборната кампания. Те оценяват това, което е направено през изминалите месеци, в които БСП беше в управлението на страната, но си дават сметка, че това време беше абсолютно недостатъчно, за да се извършат повечето от необходимите промени. Що се отнася до личните ми ангажименти, те са свързани с това да помогна за преструктурирането на региона и връщането на достойното му място на картата на България. Много по-малки като мащаб и население области, са по-развити от Сливен и е време и тук нещата да се променят към по-добро. Ключът е в самия Сливен. Близостта му до морето, същевременно в Балкана и неразделна част от „Тракия“, традиции в производството, предприемаческият дух на хората, атрактивни терени за икономическа активност. Това са все фактори, които с правилната стратегия могат да доведат Сливен там, където му е мястото – сред водещите областни центрове. Аз от своя страна, ще продължа да гледам през очите на гражданите на Сливенска област, защото смятам, че този поглед, упорство и работа ще изведат Сливен напред. Убеден съм, че с прехвърляне на отговорност и чакане на нечие благоволение, за да се насочат средства към региона, няма да се получи, трябва упорито отстояване на позициите.

 -Знаем какво е действителното положение в Сливенска област в момента, а как бихте искали да изглежда?

 -Искам да видя нормални пътища като пътувам с колата, искам хората да не се чудят ще имат ли вода или пак ще бъде спряна и навсякъде ще е разкопано, искам в региона да има инвестиции, работещи предприятия и съответно работни места, искам тук да се развива културен и балнеотуризъм. Млади и образовани хора да развиват земеделския потенциал на Сливен- зърнопроизводство, животновъдство, зеленчукопроизводство, да не оставаме само с етикета „Долината на прасковите“. Необходима е държавна политика за насърчаване на развитието на всеки регион с оглед неговите специфични характеристики. От началото на кампанията се срещам с много хора всеки ден и се убеждавам, че те познават проблемите си и ако имат инструментите са способни да ги отстранят и то с голяма точност.

 Сливен е град, от който са тръгнали много спортни величия в различни видове спорт- футбол , борба и т.н., но през последните години това като че ли не се случва. Къде се къса нишката, какво е нужно според вас, за да се върне спортната слава на града?

-Необходимо е увеличаване на публичните средства за развитието на спорта у нас като цяло, не само в Сливен. В програмата на БСП е предвиден значителен ръст на парите за Министерството на младежта и спорта и в бюджетите за спорт на общините. Повече средства ще бъдат насочени за спортна инфраструктура, реновиране на старите бази и изграждане на нови такива, за детски спорт и спортните училища. На местно ниво мисля, че трябва да се разшири спортната база, която се ползва в момента, да могат все повече деца да бъдат обхванати да се занимават със спорт. Преди години, когато бях кмет на общината, положихме основите на футболна академия „Сините камъни“, помагахме, за да може тук да се изграждат и тренират млади футболни надежди. За да имаме изявени спортисти трябва да си ги „отгледаме“, така мисля аз. Бившият  „Военен стадион“, „Градският колодрум“ са места, където трябва да кипи спортен живот, а не да растат треви и бурени. Трябва да се инвестира в това, за да продължи града и региона да дава шампиони и изявени спортисти, нужни са условия, в които те да тренират и да се изградят.

 -Какво послание ще отправите към избирателите?

 -Хората са достатъчно разумни и всеки може да намери своя собствена причина да гласува на 2 октомври. В момента когато дават своя глас, гражданите поверяват вземането на важни решения за общото ни бъдеще в тази държава на някой друг. Тогава, независимо дали го осъзнават или не – те упражняват власт и контрол. Затова е важно да гласуват за тези кандидати, за които вярват, че ще подчинят работата си в полза на хората. Вярвам, че хората в крайна сметка ще вземат правилното решение. Всеки гласоподавател има правото да изрази своето мнение чрез гласуване с преференция. Когато повече хора разсъждават по дадена тема, те вземат и по-правилното решение!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук