Ген. Кольо Милев: От БСП не подкрепихме приемането на Бюджета на община Сливен, в него има много неясноти

Съветниците от групата на БСП в местния парламент не подкрепиха проекта за Бюджет на община Сливен за 2024 г. при днешното гласуване, на което той беше приет. Причините за това тяхно действие, представи ген. Кольо Милев. „В този проект за бюджет има много неясноти и заложени за изпълнение дейности, чийто резултат според нас, не съвпада с нуждите на жителите на общината“, коментира той.

Критиките на социалистите започват още непълноценно провеждане на обществено обсъждане на проекта за Бюджет 2024г.-само с наличие на финансова рамка, без разяснения и данни по дейности.

От БСП не са доволни от липсата на конкретни мерки за привличане на инвеститори в общината. Според тях, средствата предвидени за заплати, осигуровки и издръжка, не гарантират възстановяването на дейностите със социален характер до нивата им отпреди реализирането на т.н. оздравителна програма.  Големият преходен остатък в проектобюджета също се оказа сред недостатъците, които БСП вижда в основния финансов документ на общината за 2024. „След като той е в такъв голям размер и се твърди, че общината е в добро финансово състояние защо е необходимо да се тегли нов дълг“, допълни още ген. Милев.

По думите му, в сфери като образование, здравеопазване и социални дейности, предвидените средства са повече от миналата година, но не са разпределени равномерно по дейности, напротив съсредоточени са в няколко, а към останалите, не се насочва нито лев. Като пример той посочи сфера „Образование“ където увеличението е с 10 %, но от 14 дейности, 7 няма да се финансират. При здравеопазването пък няма предвидени пари за финансиране на здравните кабинети в детските градини и училищата.

Той изрази несъгласие и с факта, че едва около 4% са парите, отделени за селата и селските райони. „Те са загърбени, малкото средства предназначени за тях будят недоумение, тъй като ние сме общината с най-много населени места“, коментира Милев и уточни, че при предстоящи актуализации на бюджета, от БСП ще предложат корекции.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук