Георги Жеков e победител в планинския маратон „Хайдушки пътеки“, получи медал, премия и мях с 40 л. вино

Георги Жеков е победителят и в тазгодишното издание на Международния планински маратон „Хайдушки пътеки“ в Сливен. Той пробяга 42-километровото трасе в Сливенския балкан за 4 часа и 7 минути. За постижението получи, освен медала, и и премия. Втори, с 4 минути разлика, стана Кирил Николов – Дизела, а трети – Шабан Мустафа. След тях се наредиха Александър Спасов, Емил Янчев и Здравко Кръстев.

Награждаването са състоя днес следобед на площада пред Общината в присъствието на многобройна емоционална публика от участници, техни близки, любители на планината, граждани. Медали и парични премии получиха всички, най-добре представили се сред близо 600-те мъже и жени, които се включиха в трите пробега: маратон, полумаратон от 21 км и четвърт маратон от 12 км. Отличията бяха връчени от зам. кмета Пепа Чиликова и председателя на фондация „Стария бряст“ Стефан Стефанов. Фондацията в партньорство с Община Сливен са организатори на атрактивното състезание. С всяко следващо издание то привлича интереса на все повече участници, спонсори, съмишленици и приятели.

Изненадите тази година предизвикаха истински фурор. Първенецът в големия маратон Георги Жеков трябваше да се качи повторно на почетната стълбица, за да получи още една и много тежка награда – мях с 40 литра вино. Пивкото отличие бе покана към него да се включи и в другата популярна инициатива на „Стария бряст“ и Общината – скоростното изкачване на Хайдушката пътека в Балкана навръх Гергьовден. По тази стръмна пътека Хаджи Димитър минал с мях вино на гърба – дар за другарите му в Балкана.

За първенците в полумаратона изненадата бе почивка в хижа за един уикенд на местността Карандила. А първенците в пробега на 12 км си тръгнаха с нови маратонки на известна марка.

Тази година организаторите бяха предвидили и награди не само за ветераните-участници от групата „50 +“. Първият носител на награда за супер ветеран „60 +“ стана Петър Димитров. Той е работил за маратона още преди провеждането му, като е маркирал половината от 42-километровото трасе. За него имаше бутилка бутиково вино от местна изба и 12-годишна отлежала ракия „Сливенска перла“. Класни напитки получиха и други участници с особени заслуги. Разиграна бе и томбола с имената на всички маратонци. За щастливите печеливши бяха приготвени три планински велосипеда и ваучери за три екскурзии в чужбина.

От старта на „Хайдушки пътеки“ до неговия финал оживлението на площада не стихна. Традиционният общински базар на местни продукти и изделия – мезета и суджуци, мед, билки, ръчно изработени бижута и украшения, масла от лавандула, ароматни свещи, привличаха купувачи през целия ден. Беше отворен и масажен салон на открито, за отмора на участниците. А всеки можеше да утоли жаждата си със студена наливна бира от известен местен производител. Десетки снимки бяха направени на красивата пейка с арка – декорация, която Общината постави за Димитровден, празника на Сливен.

Планинският маратон „Хайдушки пътеки“ популяризира двигателната активност и здравословния начин на живот, но в същото време дава възможност на участниците да видят красотата на сливенската природа и рекламира града като туристическа дестинация.

Подробности за събитието може да бъдат намерени в сайта на планинския маратон.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук