Герои от приказки учат децата на справедливост, стартира антикорупционно обучение в детските градини

Герои от приказки ще учат децата на справедливост, чрез стартирали вече антикорупционните обучения в детските градини, пише „Монитор“. Това ще става под формата на куклен театър и с помощта на песни, рими, пословици и игри, които са подготвени от педагози и психолози. Инициативата вече е започнала в две детски градини в Перник, а още няколко общини са изявили желание да приложат модела и при тях, каза Трифон Трифонов, директор на дирекция „Превенция на корупцията“ на антикорупционната комисия. Той обясни, че педагози са изготвили над 40 сценария, от които експерти от дирекцията са избрали 7. В различните ролеви игри са използвани познати, адаптирани или авторски художествени произведения.

Непознати за децата термини като корупция, злоупотреба с власт, подкуп, облага са заменени с подходящи за възрастта им изразни средства. „Най-ефективно е ученето чрез преживяване. За да бъдат разбираеми сюжетите за децата, те трябва да бъдат свързани с познати ситуации и герои“, обяснява Трифонов. Той допълва, че предложените от педагози сценарии са били консултирани с експерти от неправителствени организации, които са дали ценни съвети за работата с деца. По съвет на психолог всички деца са поощрявани в края на игрите.

В най-добрите сюжети са използвани популярни образи на животни от любими детски приказки като Вълчо, Лиса, Зайо, Бухала и др. Някои животни влизат в ролята на „добрите“, а други вършат злини и хитрини. Героите са представени с помощта на кукли с цел да се привлече вниманието на децата. Идеята е в края на всяка сценка да се извлече поука и децата да осмислят посланието от играта. На стартирането на инициативите са били поканени и родители, защото изграждането на ценности започва от най-ранна детска възраст – в семейството и в детската градина.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук