Говедовъди от Сливенско: Искаме по-високи изкупни цени на млякото, иначе фалираме

Говедовъди от Сливенско искат по-високи изкупни цени на литър прясно мляко, иначе фермите им ще фалират. Днес собственици на ферми от Самуилово, Младово, Коньово, Глуфишево и Крушаре представиха своите искания за помощ пред представителя на държавата- областния управител Минчо Афузов. По думите им, изкупната цена на млякото постоянно пада, но в магазинната мрежа цените на млякото и млечните продукти не само, че не намалява, а дори се покачва. „Цените падат главоломно. За последния месец от 1,20 лв. вече е 1,10 лв. и ще продължава да пада. При тези условия на изкупуване на продукцията ни от преработвателните предприятия ние ще сме принудени да обявим фалит и да изколим животните си защото няма как да продължим да съществуваме. Искаме пределна изкупна цена от 1,30 лв. за литър мляко, за да можем да си покриваме разходите и да плащаме на работниците си“, коментира Стоян Малев, който отглежда 1100 крави в Самуилово.

Пред медиите, животновъдите изразиха своите съмнения относно наличието на картел между млекопреработвателните фирми за поддържане на ниски изкупни цени, както и за осъществяването на нерегламентиран внос на мляко от Румъния и Унгария. Друга причина за лошото състояние на бранша според тях е липсата на адекватна помощ от държавата.

Те заявиха още, че към момента не са обсъждали евентуални протестни действия, искат диалог и адекватни мерки, за да оцелеят.

Производителите припомниха, че Сливенска област е на второ място в страна по отглеждане на брой млечни крави -15 000   и това се едни от най-високопродуктивните животни в стараната.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук