Готвят протест срещу замърсяването на въздуха в Сливен, искат ТЕЦ-а да не гори отпадъци

Протест срещу все по-силното замърсяване на въздуха в Сливен ще се проведе на 27 февруари. Организатор на инициативата е Фондация “Да спасим планетата – Save the planet”. Протестните действия са планирани за 17.00 часа пред сградата на Община Сливен.

„На територията на града има само един индустриален комин, който работи и който гори отпадъци и боклуци от цял свят и България с неясен състав. Нивата на замърсяване на въздуха се покачват всяка нощ в последните дни. Тенденцията на ТЕЦ Сливен е да гори отпадъци и боклуци за производството си на пара и топла вода, при положение, че цял свят се отопляват на природен газ, който първо е много по-евтин вариант, второ – не замърсява околната среда, трето – има неограничени количества в природата.  Който не желае в ТЕЦ Сливен да се изгарят отпадъци и боклуци, моля да заповядана пред Община Сливен и да заяви своито желание“, пише в призива на екофондацията.

От там уточняват, че на протеста няма да се допускат хора в нетрезво състояние, хора търсещи конфликти и саботаж. „Протестът е мирен и целящ преустановяване изгарянето на отпадъци и боклук в ТЕЦ Сливен. Ако ТЕЦ Сливен иска да продължи своята основна дейност, а именно производство на пара и топла вода за нуждите на града, нека да си преустроят системата и да използват единствено и само природна газ като изходно гориво“, се казва в съобщението.

На протеста ще има списък и всеки желаещ ще може да се подпише в подкрепа за преустановяване на изгарянето на отпадъци и боклук в ТЕЦ Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук