Грипна ваканция в Сливен засега няма да има, не е обявена и епидемия

Грипна ваканция в Сливен засега няма да има, съобщи началникът на РУО Сливен Милена Чолакова. Броят на заболелите от грип и ОРЗ не е достатъчен за обявяване на грипна епидемия, а съответно и за ваканция на учениците. От РЗИ в Сливен продължават да следят обстановката. „Днес е проведено заседание, на което не е взето решение за обявяване на епидемия“, допълни тя.

„Няма обявяване на епидемия и прекратяване на учебни занятия, потвърди пред Slivenpost.bg и д-р Даниела Калева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ Сливен. Според данните на здравната инспекция на територията на област Сливен се наблюдава повишаване на случаите на ОРЗ, но не са достигнати епидемични стойности. За периода 13-17.01.2020 г. е регистрирана заболяемост около 95 персентил, като най-силно засегнати са децата до 14 г. възраст.

„Започва постоянен мониторинг на учебните заведения за отсъстващи ученици по здравословни причини с респираторна етиология. Продължава събирането на данни за заболяемостта от ОРЗ и Грип от наблюдаваните амбулатории за доболнична помощ и да се проследяват хоспитализираните пациенти с Грип в лечебните заведения за болнична помощ“, допълни тя. Решението е взето на провелото се днес заседание на  Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ, в което участват представители на лечебни заведения за болнична и доболнична помощ, на Регионално управление на образованието, на общини, областна администрация, специалисти по инфекциозни болести и епидемиология.

По думите й, заседанията на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ ще се провеждат регулярно и ще се проследява динамиката в интензивността на епидемичния процес. Следващото такова ще бъде в началото на следващата седмица.

С цел намаляване разпространението на Грип и ОРЗ, Регионална здравна инспекция – Сливен препоръчва:

  • Ограничаване на социалните контакти и избягване събирането на много хора в затворени пространства
  • Да не се провежда самолечение при висока температура, кашлица и други признаци на Грип и респираторни заболявания, а да се потърси  навременна медицинска помощ
  • Да не посещава  работното място, детското или учебното заведение по време на заболяването
  • Да се спазва Респираторен етикет – закриване на устата и носа си при кихане и кашляне. Препоръчва се да се използват еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба да се унищожават.

Рискът от усложнения при грипна инфекция е най-висок при децата, бременните жени и хората с хронични заболявания.

1 Коментар

  1. Естествено, че няма да пуснат грипна, трябва първо всичко живо да е болно, че да им налее малко акъл в главите и да се осъзнаят🙂

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук