Дават 3 млн. лв. на Община Сливен за благоустрояване на „Дружба“, „Сини камъни“ и „Българка“

Снимката е илюстративна

Община Сливен ще получи над 3 милиона лева за благоустрояване на кварталите „Дружба“, „Сини камъни“ и „Българка“. Средствата ще бъдат  отпуснати по проект на Община Сливен „Подобряване на градската среда на Сливен – етап ІІ“, който е получил одобрение. Това става ясно от решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, изпратено до кмета Стефан Радев.

Проектът предвижда благоустрояване на междублокови пространства в кварталите „Българка“, „Дружба“ и „Сини камъни“. В определени райони на трите квартала ще има нови алеи, места за паркиране, детски и спортни площадки.

Общината ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 милиона 101 хиляди и 920 лева, средно по около 1 млн. за квартал. Това са средства, спестени  от проекти в първия мандат на Стефан Радев.

,,Доволен съм, че средствата, които успяхме да спестим от изпълнените проекти за градската среда и интегрирания градски транспорт, ще бъдат насочени към реализирането на нови проекти”, коментира кметът.

В квартал ,,Българка” се планира благоустройство на района около бл. 17, 18, 30, 31, 32, 33 и 37, на обща площ от 14,000 кв. м.

В кв. ,,Дружба” терените са около блокове 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 и 16, на обща площ от 38,000 кв. м.

Благоустрояването в кв. „Сини камъни“ ще бъде в района на блокове 21, 22, 23, 24 и 27 на обща площ от 31,000 кв. м.

„Идеята ни е за цялостно обновяване с паркови площи, алеи, детски и спортни площадки, паркоместа, така че да придадем нова визия и да го тестваме като модел за обновяване на кварталите. Те са големи като площ и един проект не обхваща целия район. Обхваща едно каре от блокове в дадения комплекс“, поясни кметът. Той подчерта, че облагородяването на такива участъци ще бъде своеобразен модел, който ръководството на общината ще продължи да следва.  Предвижда се той да бъде прилаган и в други райони  от кварталите в града.

Проектното предложение отговаря на критериите за оценка на административно съответствие и допустимост и техническа и финансова оценка, съгласно насоките за кандидатстване и надвишава минималния праг за класиране, пише в решението на Министерството. Предстои подписване на договора с управляващия орган и избор на изпълнител.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук