ДДС падна на 9% за ресторанти, хотели и книги

Парламентът гласува на първо четене промените в закона за ДДС, предложени от ГЕРБ и Обединените патриоти. Така ДДС-то за хотели, ресторанти и книги пада от 20 на 9%.

Депутатите решиха още полицаи, лекари и всички, работещи на първа линия в борбата с коронавируса, да получат ваучери за хотелско настаняване на стойност 210 лв.

По време на дебатите, продължили няколко часа, бе подчертано, че намаляването на ДДС за хотелиерите и ресторантьорите е антикризисна, временна мярка, тъй като техният бизнес е пострадал най-много, още на старта на пандемията. От БСП репликираха, че не е нужно и ресторантите да бъдат подпомогнати, защото повечето не са спрели работа, а са преминали към кетъринг и храна по домовете.

Финансистът на ДПС Йордан Цонев пък напомни, че сме единствената страна с единна ставка на ДДС и е време за задълбочена дискусия по даничната ни система. Той анонсира, че ДПС ще подкрепи само своя законопроект, а по останалите ще се въздържи. Иначе движението подкрепя свалянето на ДДС за книгите и ресторантите.

На напомнянето на ГЕРБ и ДПС, че свалянето на ДДС-то не гарантира и свалянето на цените на стоките, соцлидерката Корнелия Нинова реагира, че има такава стока и това са лекарствата. „И това вие отхвърляте“, упрекна тя пленарната зала.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук