Делото „Иванчева“: В подслушаните разговори за подкупа не се споменава името й

Нито името „Иванчева“, нито думата „кмет“ или „кметица“ се споменават от разговарящите Александър Ваклин и Петко Дюлгеров в подслушаните със специални разузнавателни средства (СРС) телефонни разговори, пише „Дневник“.

В Специализирания съд продължи делото срещу бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, подсъдими за вземане на подкуп от строителния предприемач Ваклин с посредничеството на Петко Дюлгеров, който е третият подсъдим.

Днес бяха изслушани десетина записани със СРС телефонни разговора между Ваклин и Дюлгеров. В разговорите и двамата я наричат „госпожата“, „тя“ и „нея“, като се приема, че имат предвид кметицата Иванчева. „Аз работя за 14 – 15 процента от сумата, зависи каква е сумата“ – казва Дюлгеров в един от разговорите, а в друг посочва „20 процента“, в трети разговор – „да видим каква е нагласата“. Той многократно напомня на строителния предприемач в различните разговори, че трябва да „приготви първата част“. И още: „когато си готов, казвай“, и „да не губим време“. /…/ „А за моите неща, като се видим.“

„Направих всичко каквото трябва – казва Дюлгеров в друг разговор. – Казах й че има и други неща които могат да се свършат.“

Строителният предприемач иска гаранции с думите „това не са парите за закуска“, а Дюлгеров му казва – „аз гарантирам“. Ваклин иска да се види с „нея“, но Дюлгеров обяснява: „Казах й – да се видим, но тя – не искам на живо. Мисля, че става дума за някакво неразбирателство от нейна страна.“

На неразбираем запис се чува „специализираната прокуратура“ и „петнайсе хиляди лева“.

По искане на подсъдимите съдът разреши да бъде отново и многократно изслушан запис на разговор между Ваклин и незивестен мъж – също строител, състоял се пред вратите на кмета Иванчева на 9 февруари 2018 г. Според Иванчева и Петрова на записа се чува: „Ти не знам дали знаеш, аз имам оферти от специализираната прокуратура за петнайсет хиляди лева… те да я направят да изчезне.“

След петото изслушване на записа в съдебната зала все така не стана сигурно дали всички думи се чуват. Чува се много ясно обаче „специализирана прокуратура“ и „петнайсе хиляди лева„. Тези думи фигурират и в протокола от съответното СРС (вижте факсимилето), който е приложен в делото. В него е посочено кои думи се разбират. По този повод един от прокурорите каза пред съда, че при такава неяснота може офертата да е „до“ (Специализираната прокуратура), а не „от“ (Специализираната прокуратура), както чуват подсъдимите.

Съдът уважи искането на Иванчева и Петрова да изслушват аудиозаписите в ареста и да си водят бележки.

Заради влошено здравословно състояние Петрова поиска, а Иванчева подкрепи същото, да могат да слушат предварително СРС-тата и да си водят бележки, които да представят на съдебните заседания. Съдът разпореди да им бъде предоставен преносим компютър със съответната програма и копия от аудиозаписите. По този начин в съдебните заседания съдът ще изслушва само онези записи, за които подсъдимите имат възражения или съмнения, че не са отразени коректно и ще се спести процесуално време.

Любопитен детайл от днешното заседание бе този, че прокурорът изненадващо поиска да се доизясняват в съда обстоятелствата около подаването на сигнала от Ваклин през февруари т.г.

За тази цел прокурорът предложи да бъде разпитан като свидетел оперативен работник (Деньо Денев), който посрещнал бизнесмена Ваклин, когато отишъл да подаде сигнала в ДАНС.

Съдията припомни какво е установено от показанията пред съда на самия Ваклин относно подаването на сигнала. Но прие искането на прокуратурата „с оглед изясняване на началния момент, но само с огласяване на конкретни обстоятелства“. И защото „няма законова пречка, тъй като оперативният работник Денев не е водещ разследването“.

Пред съда по време на разпита му през октомври Ваклин обясни, че отишъл (искал да отиде) в ДАНС, но всъщност попаднал в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), оттам един служител му казал да отиде в Специализираната прокуратура, но той отишъл в Националната следствена служба на бул. „Г. М. Димитров“ и там попаднал на същия служител. Там се намирал и прокурор, който по-късно образувал досъдебното производство.

На следващото заседание на съда на 17 декември ще продължи изслушването на СРС

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук