Депутатът Владимир Русев пита шефа на КЕВР дали чрез исканото от ВИК Сливен голямо увеличение на цената на водата не се прикрива фалит заради некомпетентно управление

Депутатът Владимир Русев отправи питане към председателя на КЕВР дали чрез исканото от ВИК Сливен голямо увеличение на цената на водата не се прикрива неплатежоспособност в резултат на некомпетентно управление. Това се случи днес в Парламента по време на изслушването на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов заради цените на ВиК услугите.

„Според представените бизнес планове на ВиК дружествата, увеличението на водата в Сливен ще е най-високо – от сегашните 2,38 на 5,40 лв. за куб. м. Вие обвързахте ценообразуването с разходите и финансовото състояние на ВиК дружествата. Във връзка с това имам конкретен въпрос към вас: – Какво е финансовото състояние на ВиК Сливен? Прикрива ли се неплатежоспособност в резултат на некомпетентно управление и това ли е причината за планираното рязко покачване на цената на водата в региона, което между другото е съпроводено от лошо качество на водата, течове, ниско налягане и честото й спиране?“ попита сливенският депутат.

Конкретен отговор, касаещ сливенското ВиК дружество и неговото състояние не беше даден, но според Иван Иванов, това са цени, които са единствено предложени. Той посочи, че до 30 юни ВиК операторите са били задължени да представят своите проекти на бизнес планове за цени в следващия петгодишен регулаторен период и сега тече шестмесечен срок, в който в диалог с операторите експерти на Комисията да изискат допълнителни данни и аргументи за поисканото увеличение на цените. Председателят на КЕВР каза, че едва след това – в края на годината, регулаторът ще се произнесе с решение, което ще бъде много различно от това, което в момента искат ВиК операторите.

1 Коментар

  1. ТРЯБВА ВОДАТА ДА СТАНЕ ДЕСЕТ ЛЕВА, ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ПАРТИИТЕ НЯМА ДА ВИ ОПРАВЯТ НЕЩАТА САМО С ГОВОРЕНЕ. А ТРЯБВАТ ДЕЙСТВИЯ, А ТОВА ДО СЕГА НЕ СТЕ ГО РАЗБРАЛИ КОЙ ГО ВЪРШИ А ДРУГИ ГО ГОВОРАТ!?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук