Десети фестивал на източноправославната църковна музика

Ангелски гласове изпълниха храм „Св. Богородица“ в Сливен, където започна Десети фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“. Събитието е организирано от НЧ „Зора 1860“, с подкрепата на Община Сливен и Сливенската митрополия.

„За десети пореден път се срещаме в православния храм, където църковното пеене създава неповторима молитвеност и мистика. За десети пореден път изпълненията ви ще ни направят съпричастни с вашето усещане за божественост. Днес повече от всякога имаме нужда от силата на църковната музика, от нейното въздействие“, заяви в приветствието си зам.кметът Стоян Марков и изрази убеденост, че фестивалът е доказателство за единство във вярата.

В събитието участват седем състава от седем града на България. Сливен е представен от смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора 1860“ с диригент Георгиос Филаделфвес. Създаден е през 1893 г. от учителя Михаил Райнов и е първият смесен хор в България. Патрон на хора е първият български поет и композитор Добри Чинтулов. Съставът е лауреат на ІІ, ІІІ, ІV, V и VІ национални фестивали, носител на бронзови, сребърни и златни медали и звание „представителен“.
Участват още дамски хор „Незабравки“ от Кърджали, смесен хор „Бургас“, камерен хор „Иван Спасов“ от Пловдив, вокална формация „Мелос“ от Севлиево, смесен хор „Седянка“ от Силистра и дамска хорова формация „Лира“ от Нови пазар.

Всички състави получиават подаръци от организаторите – плакети с лика на създателя на фестивала академик протопсалт Методий Григоров, сборникът „Хорово изкуство и музикално възпитание“, създаден в чест на проф. Венета Вичева и проф. Марин Чонев по случай 90-годишнините от рождението им и Пентикостар (цветен триод) на български език, издаден под редакцията на Сливенския митрополит Иоаникий.
Целта на фестивала е да утвърждава най-добрите постижения в областта на църковно-хоровата музика, да повишава художественото равнище на хоровете, изпълняващи църковна музика, да стимулира създаването на нови църковни хорови песнопения от български композитори. Той се провежда през година и няма конкурсен характер. Всички участници получават плакети. В него могат да се включат църковни и светски хорове – детски, женски, мъжки и смесени, с високи художествени постижения, одобрени от организационния комитет.

Фестивалът е кръстен на името на Николай Триандафилов – Сливенец, който през 1847 година издава първите църковно-певчески сборници на църковнославянски език, които заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език. Идеята за фестивала е на маестро Методий Григоров, който пише, че „за жалост името на този музикотворец е непознато на гражданите на Сливен“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук