Десислава Танева: Очакваме реколта от 5,4 млн. тона пшеница

5,4 млн. тона пшеница е очакваната реколта тази година и качеството на зърното ще бъде добро, това съобщи днес министърът на земеделието Десислава Танева, която присъства на ритуал за откриване на жътвата в Сливенска област. Такива са данните на обследване на земеделските служби по места, допълни тя и изрази надежда, че в средносрочен план валежите няма да продължат, за да не повлияят върху качеството на зърното. Очакваните площи за реколтиране в цялата страна са 11 340 000 дка, поясни още министър Танева.

„В България има добри земеделски производители, които са конкурентно способни на развитите земеделски страни в ЕС“. Що се отнася до изкупната цена на пшеницата министърът поясни, че тя е борсов стока и цената зависи изцяло от търсенето на борсите.

Десислава Танева коментира и ситуацията с пораженията, които земеделските производители претърпяха заради падналите градушки тази година.

„Застраховката за градушките е въпрос на желание и убеденост от страна на земеделския производител, държавата не може и няма как да бъде застраховател“, посочи тя. По думите й, малко над 92 хил. декара със зърнени култури са поразени на 100 % от градушите. За тях държавата ще компенсира една малка част от разходите на производителите, след приключване на сезона ще се вземе решение за размера и изплащането им тази година.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук