Детегледач за децата, които не са приети в ясли или детски градини

Снимка: pixabay

Родители, чиито деца не са приети в ясли или детски градини, могат да кандидатстват за детегледачки. Заявления се подават до края на февруари в Агенцията по заетостта. От услугата, която е по проект „Родители в заетост“, могат да се възползват както безработни, така и хора с работа.

Право да подават заявления имат безработни родители на деца от 0 до 5-годишна възраст.Те трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Децата им не трябва да са записани в детска ясла или градина. За услугата могат да кандидатстват и безработни многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст.

Родители, които имат осигурено работно място или са самоосигуряващи, също могат да кандидатстват за детегледач. Децата им трябва да са от 0 до 5-годишна възраст и да не са записани на ясла или детска градина. Към момента тези родите полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа.

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 (четири) месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Максималният срок за получаване на услугата „детегледач” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.

Бюрата по труда ще продължат да извършат подбор сред регистрираните безработни лица за детегледачи, като ги насочват за одобрение от родителите.

Заявления от родители ще се приемат в посочения период, на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната или на имейл: roditeli-v-zaetost@az.government.bg (сканирани с подпис или електронно подписани), в работни дни между 8.30 и 17.00 часа, уточняват от агенцията.

Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот. В същото време се предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук