Децата с увреждания в Сливен и семействата им ще ползват услугите на два нови социални центъра

След 24 месеца децата с увреждания в Сливен и техните семейства ще могат да ползват услугите на два нови социални центъра. Първата копка за изграждането им беше направена днес и те ще се помещават в сградата на бившето училище „Хаджи Димитър“ в кв. „Клуцохор“. В сградата на някогашното школо ще бъдат създадени Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания. Основната цел на проекта е осигуряването на необходимата социална инфраструктура в подкрепа на процеса по деинституционализация на грижите за деца и техните семейства в град Сливен. Финансовите средства за осъществяването на проекта са почти 850 хил. лв., като те са осигурени по програма „Региони в растеж“.

С изграждането на новите центрове ще се разшири и дейността на съществуващия в момента комплекс за социални услуги „Св. Стилиян Детепазител“ в кв. „Дружба“. В Дневния център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания ще се предоставят дейности за рехабилитация и интеграция на деца и младежи с над 90 % степен на увреждания, с определена чужда помощ, с невъзможност за самообслужване, с двигателни, зрителни и слухови, ментални и други увреждания. В Общностния център ще бъдат подпомагани деца, лишени от родителски грижи, деца в ситуация на риск и опасност за живота и здравето им, неглижирани деца, такива с дивиантно поведение, отпадащи от училище деца, кандидат-осиновители, кандидати за приемни семейства, деца, жертви на злоупотреби, насилие, експлоатация в или извън семейството, поясни Даниела Петкова- ръководител на проекта.

От фирмата изпълнител на строителните работи изразиха готовност да приключат с дейностите по-рано от предвидените в проекта 9 месеца. Освен за ремонта на центровете, те ще се погрижат до тях да има детска площадка и пакринг, съобщи Господин Господинов- представител на изпълнителя на ремонта.

Според кмета Стефан Радев, изграждането на новите центрове ще е отговор на търсена и очаквана от гражданите услуга. По този начин ще се съхрани сградата на някогашното училище, ще се облагороди и района.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук