Деца и младежи участваха в състезание-дебат „Ние вярваме, че ученето през целия живот е необходимост“

„Ние вярваме, че ученето през целия живот е необходимост“  бе темата на състезание –дебат с участието на деца и младежи от Клуба за дебати „Туида“ с ръководител Анелия Теллалева към Младежкия дом в Сливен.  Събитието се проведе по инициатива на Областния информационен център с участието на четири отбора на ученици от 4 до 11 клас. В продължение на повече от час те излагаха тези и водиха спорове по модел на британския парламентарен дебат.

„Темата е изключително интересна  за днешното ни време. За разлика от предишните поколения, когато е било възможно през един човешки живот почти нищо да не се промени в дадена област на знанието, сега на практика почти няма област, в която  буквално за броени години да не се натрупва критична маса от знания. Ученето през целия живот е безалтернативно“, каза кметът Стефан Радев, който заедно със заместника си Стоян Марков гостува на младежите. Градоначалникът поздрави организаторите от ОИЦ – Сливен и Клуба за дебати „Туида“ и връчи наградите на участниците – грамоти и раници за лаптопи.  Това стана в присъствието на родители и експерти от общинската администрация. Поздравление поднесе и председателят на общинската комисия по образование  Лидия Димитрова.

Петчленно жури с главен съдия студентката по право  Даниела Стоева –  активен член на сливенския клуб през ученическите си години, отбеляза, че всички отбори са се представили достойно и по тази причина разликите в оценяването са минимални. Все пак журито определи като фаворит отбора на Тодор Драгиев, 11 клас от ПГПЗЕ „З. Стоянов“ и Емма Чернинкова, 4 клас от ОУ „Д-р Ив. Селимински“. Тодор спечели и единодушната оценка, че е бил най-добрият оратор. В останалите отбори участваха Михаил Бояджиев, Денис Сираков, Климентина Кондакова, София Андреева, Макс Нейчев и Джордан Георгиев, ученици от ППМГ „Д. Чинтулов“, ПГПЗЕ „З. Стоянов“, ОУ „Д-р Ив. Селимински“, СУ „П. Яворов“.

Проведеният дебат е част от общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центъра в страната, която бе осъществена в периода от 9 до 31 май и е подчинена на инициативата  „Европейска година на уменията 2023“. „Целта е да бъдат популяризирани възможностите, програмите, процедурите и проектите, които подпомагат развитието на нови умения и ученето през целия живот“, заяви Весела Омайникова, управител на ОИЦ – Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук