Директорите вече могат сами да дават под наем помещения в училищата и да получават всички приходи от тях

Директорите на училищата в общината вече могат да отдават под наем помещения в учебните заведения самостоятелно и да получават 100 процента от приходите. Това съобщи днес кметът Стефан Радев по време на среща в Регионалния инспекторат по образованието с директори на училища и представители на институции. Пред тях той разясни влзязлата в сила новата наредба, според която директорите имат възможност да отдават под наем обектите самостоятелно и да прибират цялата печалба от тях. Кметът увери, че Общината няма да възразява, ако има наематели, съгласни да се прекрати сегашния им договор, за да сключат договор с училището при новите условия.

По време на срещата,която е първа за новата учебна година, бяха обсъдени механизмът за обхват, новите промени в сферата на образованието, резултатите от държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания, сигурността на учениците в училище и безопасността на движение.

„Голямото предизвикателство пред всички нас е да поставяме въпроса за качеството на образованието, да повишаване нивото и да подготвяме знаещи и можещи млади хора. Усилията на всички са насочени към повишаване обхвата на образованието и стремеж резултатите от външното оценяване в областта да стават все по-добри“, посочи Радев.

Началникът на инспектората Милена Чолакова подчерта, че съвместната работа между всички институции, имащи отношение към образованието, е предпоставка за по-добри резултати в обучителния процес. Тя благодари на Община Сливен за успешния прием на децата в първи клас.

„Почти на сто процента децата са приети на първо желание. Едва ли има толкова голяма община да го е направила толкова добре. За нас това е много голяма помощ . Другите общини от областта също се справиха много добре“, каза тя.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук