Директорът на РЗИ Сливен си тръгва заради кризата с Ковид-19 в града?

РЗИ Сливен ще трябва да направи анализ на ситуацията, довела до това частната болница МБАЛ „Хаджи Димитър“ да се превърне в огнище на коронавирус в Сливен има ли пропуски в спазването на мерките и какви са те. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на кмета Стефан Радев днес. Причина за свикването му бе рекордния брой от 10 заразени с коронавирус в Сливен за последното денонощие. А докато се уточняват бройки на заболели, къде се намират и имат ли общо с огнището в частната болница, се появи информация, че директорът на РЗИ Сливен д-р Петя Балулова е подала оставка на извънредната среща, свикана по-рано днес от кмета Стефан Радев с ръководството на РЗИ и директорите на всички болници. Опитите на редакцията ни да се свържем с нея, за да потвърди или отрече информацията засега са неуспешни.

Д-р Петя Балулова: Само 6 от 10-те новозаразени с коронавирус са в Сливен,останалите са в София

Пред журналисти кметът не коментира подобно действие от страна на д-р Балулова, но обобщи, че в момента има пет свободни места във Военна болница, но ако е необходимо, след преструктуриране техният брой може да се увеличи. Леглата в Инфекциозното отделение на областната болница са заети, но ако се наложи, има план за реорганизация за увеличаване и на техния брой.

Заразените с Ковид-19 в Сливен стават все повече -10 за денонощие

„Трябва да сме сигурни, че и идната седмица няма да има проблем с настаняването на пациентите. Инициирах срещата, защото ме интересува как върви дезинфекцията в частната болница, каква е ситуацията с броя на заболелите и наличните болнични легла“, каза Стефан Радев.

От срещата стана ясно, че целият персонал на болница „Хаджи Димитър“ е изследван. От 240 човека има 18 положителни проби за коронавирус, сред които медицински персонал и работещи в администрацията. Всички те са хоспитализирани. В лечебното заведение е извършена дезинфекция на няколко етапа. Утре РЗИ ще направи проби за резултатите от дезинфекцията и ще се произнесе кога болницата може да продължи да работи.

Кметът коментира и разминаването в цифрите на броя заболели. По думите му ситуацията е динамична и понякога има случаи, които са обявени като положителна проба, но пациентите са хоспитализирани на следващия ден и едва тогава излизат в базата данни на Националния щаб. Освен това някои от заболелите са с адресна регистрация в Сливен, но се лекуват в други градове.

„Днес положителните резултати са на десет човека. Има четирима души, които са включени в базата данни от РЗИ-София, намират са на софийски адрес и не са минавали през сливенските болници. Без тях броят на заболелите е шест. От тези, които знаем от вчера, един е от медицинския персонал на болница „Хаджи Димитър“. Трима са контактни на работещи там, двама нямат връзка с персонала. Днес ще бъдат хоспитализирани още двама от същата болница и сигурно утре ще бъдат обявени на национално ниво“, каза кметът.

Епидемиологичните проучвания на контактни лица продължава. Стефан Радев  призова гражданите, които са обект на изследване, да се опитват да дават максимално пълна и достоверна информация, защото е важно за безопасността и здравето на техните близки и на всички хора в града.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук