Директорът на ТЕЦ Сливен: Дистанционното отчитане е точно и слага край на изравнителните сметки

Дистанционното отчитане е точно, отпадат посещенията на инкасаторите и се слага край на изравнителните сметки, така инж. Павлин Костов – изпълнителен директор на „Топлофикация“ Сливен обобщи предимствата на този начин на събиране на данни от уредите на абонатите.

По думите му, на европейско ниво е приета директива, съгласно която в срок до
2027 година ползващите централно отопление в Европейския съюз трябва да
използват само уреди за дистанционен отчет. Преминаването към него обаче си има особености. „Няма как 1 абонат да премине на дистанционен отчет. Необходимо е
мнозинство от 2/3 от Етажната собственост, което да вземе решение за
преминаване към дистанционно отчитане. Представители на „Топлофикация“
Сливен могат да извършат монтаж на дистанционните уреди за дялово
разпределение, както и нови електронни разпределители, топломери и
индивидуални водомери за топла вода с радио модул“, поясни той.

Този начин на отчитане на уредите преди всичко дава сигурност-сметките са точни, няма посещения на инкасатори. „Положителното е, че отчетът не зависи от физическото присъствие на клиентите, не се налага да отсъстват от работа или да отлагат важни задачи, за да осигурят достъп на отчетник. От гледна точка на самата
отчетност, данните се пренасят автоматично от устройството в софтуера за разпределение. Това естествено премахва риска от човешка грешка по време на самия отчет или при въвеждането на данните. Положителното е, че при пълен месечен отчет на всички уреди за дялово разпределение не се изготвят изравнителни сметки“, каза още инж. Костов.

Именно това, е още една от ползите за абонатите на топлофикациите от дистанционния отчет – отпадането на изравнителната сметка. „Клиентите плащат точно толкова енергия, колкото са потребители и не може да възникне риск да бъдат притеснени от непредвидени разходи. Външни лица, представители на „Топлофикация“ или фирмите за дялово разпределение няма да посещават домовете ни. Все пак във времена на пандемия, това е отлична опция. Клиентите на топлофикация вече няма да се съобразяват да са си у дома в деня на отчет и разполагат изцяло с времето си. Отпадането на изравнителните сметки несъмнено е положително за портфейлите на българите, които и без това „отъняха“ заради кризата“, допълни директорът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук