Дневният център „Свети Стилиян Детепазител“ – спасителен пристан за хора с увреждания

Сензорна стая с оптични нишки и специално осветление, където децата се чувстват защитени и спокойни. Модерно обзаведена рехабилитационна зала с уреди за укрепване на мускулите и вани за водолечение – това е само част от съвременното оборудване в Дневния център за деца и пълнолетни с увреждания „Свети Стилиян Детепазител“- Сливен. Базата предлага отлични условия за пребиваване на потребителите и работа на персонала. Място, в което професионалисти – педагози, социални работници, психолог, логопед и рехабилитатори дават най-доброто от себе си, за да помагат на деца и пълнолетни с ментални и физически увреждания.

 Специалистите оказват психологична помощ, прилагат езикова и речева терапия, използват различни методи за комуникация. Осъществяват терапевтично-рехабилитационна работа с деца и лица с церебрална парализа, множествени увреждания и други неврологични състояния, релационна психомоторика, сензорна терапия.

 „Работим по специална образователна програма, която включва математика, български език, природни науки и усвояват умения за задоволяване на ежедневни потребности. Ходим на разходки,  посещаваме исторически забележителности и се включваме в спортни състезания“, каза социалният работник Йорданка Стойкова, която от 36 години работи в дневния център.

Полагат се много усилия за организиране на свободното време на потребителите и необходимостта им от социални контакти. Ежедневно се работи за изграждане на социални умения и трудови навици. Организират се екскурзии и състезания. Центърът разполага със собствен транспорт, пригоден за хора с увреждания.

 Някои от потребителите посещават центъра от много години и той се е превърнал за тях  във втори дом. Теодора е на 18 години. За първи път е прекрачила прага на „Свети Стилиян Детепазител“, когато е била 3-годишна. Чувства се като част от едно голямо семейство. Благодарна е за грижите, които полагат за нея и останалите потребители.

 „Благодарна съм на всички за това, което правят за нас. Благодаря на моята рехабилитаторка Галина Великова, която прави всичко възможно, за да съм добре и да се опитвам да бъда самостоятелна“, споделя Теодора.

 Галина Великова е отдадена на работата  си. Тя представи всички уреди, които са в помощ на рехабилитационната работа в центъра – Клетката на Роше за раздвижване на долни и горни крайници, уредите в залата –  терапевтична пътека с препятствия, уреди за засилване на горни и долни крайници, лежанка,  апарат за магнитотерапия за лечение на неврологични и ортопедични заболявания, вани за водолечение, включително и вана на двора, която се ползва през лятото. Продължителността на процедурите  е от 30 минути до 1 час, в зависимост от степента и необходимостта  от повече време за отпускане на мускулите.

Особено внимание се отделя на подкрепата на родителите с консултации, обучения за полагане на адекватни грижи за децата и лицата в семейството.

 Храната се приготвя в оборудваната и нова кухня на Центъра. Осигурява се хранене за целия ден.

 Дневният  център „Свети Стилиян Детепазител” съществува в Сливен от близо 30 години. Първоначално стартира като център за работа с деца с увреждания, а по-късно са включени и потребители над 18 години. Капацитетът от 60 места е запълнен. Посещават го деца и пълнолетни с двигателни, зрителни, ментални и множествени увреждания. Ежедневната работа е съобразена с потребностите на всеки потребител.

  Представяме Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Свети Стилиян Детепазител“, като част от кампанията на Община Сливен за популяризиране на мрежата от социални услуги – една от най-добре развитите в страната. Основната ни цел е чрез кампанията да се повиши информираността сред жителите на общината, заинтересованите лица и техните близки, които имат нужда от подкрепа от социалната сфера. Към материалите има видеа, които се публикуват на Фейсбук страницата на Община Сливен . 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук