Днес е Архангелова задушница

Тази година Праволславната църква отбелязва Архангелова задушница на 7-ми ноември – съботата преди Архангеловден, който се отбелязва на 8-и ноември.

Задушница винаги е в събота, тъй като това е денят, определен от църквата за ден на покойните. Тогава, както и всяка събота от годината, в храмовете се прави богослужение с молитви за починалите.

На Архангелова Задушница се спазват същите обичаи, както и на останалите задушници. Хората отиват на гробовете на починалите си близки като е задължително да ги почистят, да ги украсят със свежи цветя и да ги прекадят с тамян.

Прелива се вино под формата на кръст като се започва от мястото, на което е положена главата на покойния. Освен това се пали свещ.

Важно е да се отбележи, че на Архангелова Задушница се отдава и почит пред паметта на военнослужещите в знак на вечна признателност към офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Отново се прави обща софра, както и при останалите задушници, а на нея е нужно да бъдат поставени седем различни ястия, сред които задължително трябва да присъстват онези, които са били любими на мъртвия.

Това се прави с цел мъртвите да благословят живите за предстоящите след Архангелова Задушница коледни пости. Първата хапка от яденето и първата глътка вино се поставят на земята за починалите, които се споменават с „Бог да прости“.

За успокоение душата на мъртвия и за опрощение на греховете му се правят подавки, които се дават както на близките, дошли на помена, така и на непознати хора, които също са на гробищата, за да почетат близките си.

Във всеки православен храм се извършва специално богослужение – Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен – възпоменание, така че те не са забравени.

Това е и връзката между земната и небесната Църква.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук