„Добромерица“ прие XV-тото издание на Международния фестивал на фолклорната носия

Кметът на Община Котел Коста Каранашев взе участие в откриването на XV-тото издание на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Началото на събитието бе дадено в местността „Добромерица“, а сред официалните лица бяха още кметовете на Жеравна – Васил Рещов и на Община Сливен – Стефан Радев.

Форумът и тази година спази традицията си и пренесе хилядите си посетители в типичната атмосфера от времето на Възраждането.

В приветственото си слово кметът на Община Котел посочи, че има няколко места в България, които носят особен заряд и магнетизъм и че е горд, от това че Жеравна, Котел и Медвен са сред тях.

„Жеравна, Котел и Медвен образуват триъгълникът на българското Възраждане, а България дължи съвременния си облик именно на тях. Аз имам честта да управлявам Община Котел, в годините, в които Фестивалът на фолклорната носия „храни“ с духовна храна своите посетители, а трите му дни са като „заряд“ за останалата част от годината“, каза Каранашев.

„Фестивалът не е просто форум, носещ  весело настроение, а е пример и вдъхновение за това, какво означава да си българин. Как трябва да се гледа на съвременния свят и какви ценности трябва да изповядва всеки  един от нас, за да възпитава децата си“, посочи в заключение той.

Тридневната програма на петнадесетото издание на Фестивала започна вчера /18 август/ с изпълнението на 8-годишния сливенски гайдар Кристиян Стоянов, приемане на нови членове в сдружение „Пазители на българщината“ и връчването на годишното отличие “Апостол на българщината”. Тази година с него бе удостоен бизнесменът Любомир Пашов, а то ще му бъде официално връчено на 26.08.2023 г. по време на фестивала „Звезди под звездите“ в еленското село Раювци.

Програмата в първия фестивален ден продължи с възпоменание за героите на България, последвано от концерт на голяма сцена. В него участие взеха танцов ансамбъл „Средец“, Мъжка фолклорна певческа група „Харамлии“ към НФА „БЪЛГАРЕ“, Калоян Павлов, Ивайло Романов – Пелето,  Невена Цонева.

По-късно различни музиканти направиха истинско народно веселие в м. „Добромерица“. От малката фестивална сцена звучаха гайди, зурни и духова музика.

Програмата продължи до късно с нестинарски игри, изпълнения на Иван и Ивана Дякови, народно веселие със Сестри Диневи и оркестър „Стоки бенд“ и нощно етно фолк джамбуре с Невена Цонева и “Баш бенд”.

И през тази година по време на фестивала гостите ще могат да се насладят на изпълненията на множество фолклорни формации от страната. Предвидени са и игри, песни, танци, разнообразни и интересни конкурси и надигравания.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук