Догодина билетите за градския транспорт ще могат да се купуват и онлайн

Модерни и иновативни за страната ни билетна и информационна система за следане на автобусите от градския транспорт, ще заработят в Сливен до лятото на следващата година. Пътниците ще могат виртуално да си купуват билети и да избират дали да се качат в автобус с климатик, с наличие на рампа за детски или инвалидни колички. Ще знаят и след колко точно минути ще пристигне техния автобус на спирката. Това стана ясно днес по време на направена символична първа копка по проект „Интегриран градски транспорт, гр.Сливен“.

Новостите, които ще улеснят пътниците са част от проекта, който Община Сливен ще реализира по програма „Региони в растеж“. Целта е да се подобри системата на градския транспорт и все повече хора да я ползват вместо личните си автомобили, а това от своя страна, да доведе и до по-малко замърсяване на въздуха с вредни емисии.

По проекта, освен цялостно подновяване на автобусния парк на „Пътнически превози“ с 27 дизелови автобуси, ще бъде внедрена и Система за информация на пътниците в реално време. В нея са включени и бордови устройства за превозните средства, 6 електронни табла ще бъдат поставени на възлови спирки, 143 статични табла по спирките ще са с маршрутни схеми и разписания на градския транспорт. Ще бъде внедрена и Интегрирана билетна система благодарение, на която освен на пунктовете за продажба, билети ще се купуват и онлайн. Контрольорите пък вече няма да късат билетчета, а със специални устройства ще проверяват редовността на пътниците, съобщи Пламен Тютюнков, представител на фирмата- изпълнител по проекта.

Билети ще се продават на 9 възлови места в града, а от януари 2019 г. ще започне тестването на системата, съобщи зам.-кметът на община Сливен Стоян Марков. „Започва реновирането и ремонта на спирките, те ще са с нови настилки и достъпни за хора с увреждания, а в кварталите „Клуцохор“ и „Комлука“, както и на някои места в Промишлена зона, вече ще имат достъп до системата на градския транспорт, допълни още той.

По проекта, който е на обща стойност над 16 млн. лв. ще бъдат изградени и 10 км. велоалеи и монтирани 75 стойки за велосипеди, ще се направи ремонт на производствено-техническата база на общинския превозвач и доставка на оборудване. Ще бъде изграден логистичен център, а маршрутната мрежа ще бъде оптимизирана чрез въвеждането на 1 тролейбусна и 9 автобусни линии.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук