Дойде Видовден!

Днес отбелязваме Видовден или Деня на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела.

Изразът според народните вярвания идва от историята на Вида, която е сестра на светците Вартоломей и Елисей и никога не пропуска да „види“ пакостите, които двамата светци са сторили като ги наказва.

Според допълнителни тълкувания на символиката на деня се вярва, че дори и да има забавяне или забравяне на правдата, тя ще дойде на Видовден.

В народната митология Вида разделя правото от грешното, а денят се приема като еманация на Страшния съд.

Видовден се празнува също за здраве на очите и против слепота.

Смята се, че на този ден не трябва да се започва никаква работа, а хората в миналото вярвали, че така ще омилостивят светците и ще се предпазят от градушка.

Произходът на Видовден се свързва с легенди и предания от езически времена. Освен с предстоящото възмездие в България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сила.

Имен ден празнуват всички, носещи имена Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук