Доц. Ангел Кунчев: В началото на грипната вълна сме

България е в началото на грипната вълна. В момента у нас преобладават щамовете H3N2 и H1N1. Това обяви в ефира на Нова главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Климатичните условия не са водещи в една грипна вълна. Веднъж тръгнал пандемичния щам, той си се развива, независимо температурите. Но при по-топло време хората излизат повече, събират се на групи и вирусите се предават по-лесно. Заболеваемостта през януари ще продължи да се увеличава, в Турция и Румъния е по-висока в момента. Като съчетаем грипа с коронавируса и другите респираторни вируси става неприятна смес”, каза Кунчев. По думите му здравната система е много по-подготвена отпреди и не се очаква да има недостиг на легла в болниците.

Относно грипа, за момента процентът на хоспитализации е нормален. Няма данни за тежко протичане, увери доцентът. И допълни, че пикът на респираторния вирус е бил около празниците. Той засяга предимно малки деца. „Вирусът има склонност да се отразява най-вече на най-малките разклонения на дихателната система – алвеолите. Затова се стига до бронхити и по-чест прием в болница”, поясни Кунчев

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук