Доц. Кунчев: При необходимост и малките ученици ще минат на дистанционно обучение

„Много е вероятно и най-малките ученици да учат дистанционно, въпреки позицията на МОН, че при тях ефективността на тази форма е най-ниска и има най-много трудности. Ако данните покажат, че е необходимо, ще преминат на дистанционна форма”, Това заяви пред БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На отделни места болниците започват да се затрудняват. Областните щабове и сега можели да променят мерките според заболеваемостта там. Но се налагали и мерки на национално ниво.

На въпрос откъде идват бройката 11 000 теста Кунчев отговори, че първо лабораториите у нас не са 65, толкова са само в заповедта на здравния министър, чиито резултати се признавали в чужбина. Иначе общо 185 лаборатории вкарвали данни в системата и те имали капацитет дори да достигнат до 30-40 хил. теста дневно.

”Не обичам да правя прогнози, но гледам какво става в Европа, там има доста по-тежка ситуация, например в Чехия. Ако не вземаме навреме мерки, може да имаме и по 5-6 хил. положителни случая на ден“, обясни доц. Кунчев.

Според него е възможно още затягане, но без да се стига до “локдаун”. Вечерният час не бил много ефективен, но по общини, ако се налага, щяло да го има, ако го приемат общинските щабове.

„Ако нещата вървят така, със сигурност ще има удължаване на извънредната обстановка“, каза още той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук