До 15 октомври приемат молби за помощ за първокласници, над 900 са вече постъпилите заявления

Автор:Яна Дамянова

„907 са постъпилите заявления за еднократна помощ за първокласници в Дирекция „Социално подпомагане“ Сливен до момента. Крайният срок родителите да кандидатстват за целевото подпомагане от 250 лв. е 15 октомври“, съобщи за Slivenpost.bg Марлена Данева, директор на институцията. Миналата година 1 299 първокласници в общината са получили подпомагане.

„Помощта се отнася за деца, записани в I клас в държавно или общинско училище и е с цел покриване на част от разходите на родителите. Изискванията за получаването ѝ е детето да живее постоянно в страната и средномесечния доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на дохода, определен със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година. За 2018 г. той е 450 лв.“, посочи още Данева.

Помощта се предоставя без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.
Целевата субсидия може да бъде предоставена и в натура, ако в дирекцията бъде сигнализирано, че родителите не я използват за детето си, а по друго предназначение. Сигнали за подобна нередност могат да подават и директорите на учебните заведения, ако са забелязали неглижиране от страна на родителя към детето.

„Вече има създаден механизам и документация това да се случи“, допълни директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ Сливен. Тогава парите може се превеждат директно на училището за заплащане например на столовото хранене на детето, за закупуване на учебници или помагала или пък за финансиране на екскурзии, които то ще осъществи със съучениците си.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук