До 270 кг /дка слънчоглед прибират в Сливенско, питите са едри, но с празна семка

Започна прибирането на реколтата от слънчоглед в Сливенски регион, към момента средния добив варира от 200 до 250-270 килограма от декар. Реколтата е поносимо добра, но има доста пити, чието зърно е празно, коментира Георги Радев – председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър” .

„Жътвата на слънчогледа в някои райони на областта стартира преди 10 дни. На места, където почвите са леки и песъчливи, питите за узрели и изсъхнали,  дошло им е време за прибиране, но в повечето блокове растенията са зелени. Добивът и тази година е горе-долу същия както и през 2020 година. Тогава имаше продукция от пролетниците, но есенниците си бяха „тотал щета“, разказва още той.

И той,и колегите му в Сливен се надяват изкупната цена за маслодайния слънчоглед да е добра, към момента тя е 0,80 лв. за килограм, но се очаква да стигне до 1 лев.

По част от слънчогледа тази година има поражения, времето определено се е отразило на фазите му на развитие и се оказва, че голяма част от питите са с празна семка. „Като мине комбайна се вижда, че има едри пити, но зърното е празно и доста от тях не стават, съответно от там и добива пада. Ако всичко беше наред и питите бяха с пълно зърно, можеше да приберем по 300 кг. от декар“, допълва земеделецът.

Според него, това, че семките са празни се дължи на липсата на сериозни валежи в региона повече от две месеца. „Дори и да завали, падат по 1-2 литра на квадратен метър, което е почти нищо и не е никакъв фактор за развитието на растението. Колкото и добри да са сортовете, колкото и слънчогледът да е сравнително устойчив на засушаване и това си има граница. Нямам как в условията на продължително засушаване растението да се развива нормално и да даде добивите, които по принцип се очакват от него, каза още Радев.

В Сливенски регион основно се отглежда слънчоглед от сортовете „Пионер“ и „Лимагрейн“. Най-разпространен е „Пионер“-а и тези добиви които се отчитат към настоящия момент са основно от него.

Земеделските стопани в Сливенско, трябва да ожънат 6246 декара с културата на маслодайното семе, като по-голямата част от блоковете със слънчоглед са на територията на община Нова Загора.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук