До 5 000 лв. глоба за чиновник, ако не съобщи за корупция

5 хил. лв. глоба заплашва всеки служител в държавна институция, служба за сигурност или за опазване на обществения ред и охрана у нас, който получи информация за корупция на висша публична личност и не я съобщи незабавно. Ако скатае важните сведения за първи път, санкцията му ще е по-малко – от 100 до 2000 лв., пише в. „24 часа“.

Това гласят промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Те бяха внесени в парламента в понеделник от шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и от заместника му Хамид Хамид от ДПС.

Това са вторите важни поправки в антикорупционния закон за последните 7 дни

Миналия понеделник Кирилов по спешност предложи прекратеното наказателно дело да не е пречка пред внасянето на иск в съда за отнемане да незаконното имущество. Поправката, която се наложи заради тълкувателно решение на ВКС, бе приета на първо четене в края на миналата седмица.

При обсъждането ѝ стана ясно, че се подготвят още промени в закона, който бе приет в края на януари тази година. С него се създаде Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото име на „Антикорупция“.

Друга съществена поправкая внесена в понеделникя е, че служителите на комисията „могат да призовават граждани в служебните си помещения за определените им правомощия“.

В случай че призованите не се явят на определеното място и без уважителни причини, те ще бъдат конвоирани от служители на МВР.

В проекта се уточнява, че принудителното отвеждане „се извършва през деня, освен ако не търпи отлагане“. Цялата процедура ще бъде изяснена в правилник.

Освен това неявяването се наказва с глоба. При първия път тя е от 100 до 2000 лв., а при втория – от 500 до 5000 лв. Преди повече от месец шефът на ВКС Лозан Панов отказа да се яви пред комисията във връзка с разминаване в неговата данъчна декларация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук