ДТ Сливен с нов спектакъл -„Скрудж – привидения в мрака“ по Чарлз Дикенс

Премиерата на новия спектакъл на Драматичния театър Сливен „Скрудж – привидения в мрака“ по Чарлз Дикенс, посветен на Рождественската коледна песен за човешкото добро ще бъде на 8 януари. Това е първият спектакъл в 100-годишната история на Сливенския драматичен театър по Дикенсовата приказка за скъперника Скурдж, който отваря сърцето си за любовта, благодарение на появата в съня му на три коледни призрака…
Негови създатели са младите театрални лица на Сливен Августин Демерджиев, който е режисьор на представлението и актьорите Ивайло Гандев, Димитър Марков и Николина Велчева. Драматизацията е на Августин Демерджиев и Мария Павлова, която е и сценограф на представлението, художникът е Александра Цветкова. Мария и Александра са студентки, едната в Театралната академия, другата – в Художествената.

През изминалите 177 години от появата на бял свят на забележителната Коледна приказка на най-популярния английски писател от Викторианската епоха са направени неизброими нейни издания, адаптации, екранизации, анимации, театрализации. Освен 15-те класически романа, между които знаменитите „Дейвид Копърфилд“, „Посмъртните записки на клуба Пикуик“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Големите надежди“, Чарлз Дикенс е сътворил цели 5 коледни повести.

Емблематичната му Коледна песен е написана само за 6 седмици и издадена на 19 декември 1843 година. В тази трогателна история за социалната несправедливост, своите идеи за разбирателство и любов между хората писателят влага в станалия вече нарицателен герой Ебенизър Скрудж – сребролюбец и мизантроп с каменно сърце, когото добрите коледни духове връщат към щедростта, добротворството и любовта. Според изследователите, прототип на образа на Скрудж е бащата на Дикенс, който, попаднал задълго в затвора за дългове, обрича семейството си на мизерия и бедност.

Представлението е предназначено за деца над 12 години.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук