Дъжд и кал забавят сеитбата на пролетниците и работата на полето в Сливенска област

Дъждове забавят сеитбата на пролетници в Сливенска област, машините затъват в калните ниви и земеделците не могат да работят. Заради миналогодишната суша пък стопаните са намалили площите, които ще засеят със слънчоглед и ще разчитат на добиви от рапица. Това разказа пред Slivenpost.bg Георги Радев – председател на Съюз на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен. По думите му, 2020 година е била най- кошмарната за земеделците в Сливенския край от 15 години насам. След голямата суша и добиви от едва 40-50 килограма жито от декар, не смее дори за прогнозира тази година валежите до какво ще доведат. И през тази кампания земеделците в региона се сблъскват с доста по-високи цени на семената и препаратите спрямо миналата година, без да са наясно с причината, вдигат се и цените на горивата. Подробности за земеделската пролетна картина в област Сливен ви представяме в разговора си с Георги Радев.

 -Стартира ли сеитбената кампания в Сливенско?

-Сеитбената кампания в Сливенска област започна, по-голямата част от земеделците започнаха да сеят много рано. Половината от площите със слънчоглед вече са засети, но останалите сме затруднени заради дъждовете и калта в нивите, където не можем да влезем с машините. Паднаха около 100 литра дъжд на квадратен метър. Единият ден паднаха 85 литра заедно с град  и то само за 2 часа, на следващия ден още 10-15 литра и се стигна до там десет дни да не можем да работим в нивите. Опитахме да пръскаме през последните два дни, но пак започнаха валежите.

– Спрямо миналата година има ли промяна в сроковете за сеитбата на пролетните култури?

-Миналата година на 1-2 април по-голямата част от площите вече бяха засети. Сега се движим с повече от 10 дни назад.

-Имате ли проблем с осигуряването на семена, торове или препарати за растителна защита?

– Имаше проблем с осигуряването на определен вид тор за пшеницата през февруари, защото един от корабите, превозващ такъв товар потъна и доставките се забавиха. Колегите обаче бързо се преориентираха и използваха препарат на друга фирма, за да извършат необходимата обработка. Нещата се нормализираха. Що се отнася до семената, не сме имали проблем, нито аз, нито някой от останалите земеделци е сигнализирал за такова нещо – да не може да си набави семената, които е искал от дадена фирма или от сорт да има недостиг.

– Кризата с Ковид-19 даде ли отражение върху вашата работа, вече повече от година сме в такава ситуация?

– Не бих казал. Имало е единични случаи, при които колега или негов работник е бил болен, но нашата работа е такава, че не търпи отлагане, по полето нямаме време да се разболяваме, да се затваряме, нямаме време за абсолютно нищо.

– Ниските температури през март, които бяха по-скоро зимни, от колкото пролетни, какво влияние ще окажат на посевите, достатъчно затоплена ли е почвата?

Почвата има необходимата температура за посевите, но ниските градуси ще се отразят негативно по-скоро на дръвчетата, които цъфнаха по-рано – бадемите и някои от сортовете на черешите. Така или иначе -3-те градуса ще имат отрицателно влияние, дано и прасковите да оцелеят. Досега аз не помня тук да е имало сняг през месец април, ако е било, то е било рядко и много отдавна.

– С какви пролетници ще бъдат засети  по-голяма част от нивите в Сливенско?

– Най-много ще са площите със слънчоглед. Царевица сеят предимно животновъдите, които имат нужда от силаж и някакви фуражи. Тази година обаче, площите със слънчоглед ще са по-малко в сравнение с предходната и това е вследствие на страха на колегите от пагубната ситуация със сушата през 2020 г. Тази пролет ще сеят повече рапица, отколкото слънчоглед.

– Какви са очакванията ви за добивите и изкупните цени?

– След „ад“-а миналата година сега дори не смея да прогнозирам добиви. Трагедия беше да гледаме как земеделците жънат по 40 – 50 кг пшеница от декар, това беше най-кошмарната година от 15 години насам. Не само аз, но и колеги, които са на по 70 години, не помнят такова „чудо“. Имахме 12 литра на квадратен метър дъжд сборно от месец ноември 2019 до месец май 2020 г. Това означава на месец по 200 мл., по 500 мл., по 1 л. На Нова година и януари месец тук беше като през август, пресъхнала почва, пушилка се вдига като минат машините.

– Миналата година сушата съсипа реколтата, тази година дъждовете могат ли да направят същото?

– Старите хора не случайно са казали „след сушата идва киша“ и са били много прави. Миналата година сушата ни съсипа, надявам се тази година дъждовете да не ни довършат. Валежите ни пречат да работим на полето, забавяме се с пролетниците, но пак е по- добре отколкото въобще да няма вода.

– Какви са останалите трудности, с които се налага да се справяте ?

– Няма нещо фрапиращо, обичайни са ни „тегобите“ за сезона. Една от тях е повишената цена на някои от семената и препаратите за обработка, което не знам на какво се дължи. Спрямо 2020 г. са доста по-високи. Със старта на сеитбената кампания започнаха да се покачват и цените на горивата.  Въпреки това пак ще успеем да се справим и да свържем двата края, но тук не става въпрос само за оцеляване, стремим се да работим и да осигурим работа и средства на хората си, от цялото ни блъскане по нивите, да има нещо насреща.

За област Сливен до момента със слънчоглед са засети 6 246 дка, като по-голямата част от тях са в община Нова Загора-5750 дка. С царевица за зърно в областта са засети 92 дка, 52 са декарите с пролетен ечемик, като тези площи са само в Нова Загора, посочиха от Областна Дирекция „Земеделие и гори“ Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук