Дърва за огрев за община Котел ще бъдат осигурени, няма основание за обявяване на бедствено положение

Ситуацията с доставките на дърва за отопление на населението в Сливенска област и в частност в Община Котел, обсъдиха на среща ръководствата на Областна администрация Сливен на Югоизточното държавно предприятие и директорите на държавни горски стопанства от региона.

„Голяма част от администрациите и кметовете злоупотребяват с този проблем. Не мисля, че някъде на територията на област Сливен има основание за обявяване на каквото и да е бедствено положение по отношение на дървата. Смятам, че е много нередно да се политизират и стресират хората, да се хвърлят в паника при положение,че плановете и заявките са изпълнени навсякъде, въпреки многото условности“, коментира областният управител Минчо Афузов. Той поясни, че има добита дървесина в горските масиви, която не може да достигне до населението поради недостиг на транспорт. Афузов посочи още, че заявените количества са много повече от миналата година. Забелязва се презапасяване на населението, както и злоупотреба с проблема от страна на кметовете.

Интересът към снабдяването с дърва за огрев в Сливенско е много голям и за следващата година от Югоизточното държавно предприятие предвиждат увеличение с 30 процента. Това обяви заместник-директорът на ЮИДП Станимир Сотиров. По думите му, снабдяването с дърва продължава, тъй като търсенето е много по-голямо от очакваното. Той посочи, че през тази година са доставени 10 хиляди кубика повече дърва за огрев за областта в сравнение с миналата година. Ангажиментите на ЮИДП са изпълнени към почти всички поделения в областта, с изключение на Община Котел, където ще бъдат доставени още 2000 кубика дърва, обеща Сотиров. Той допълни, че е направена организация да помогнат за доставката на дървесина в ДГС Тича от съседни горски стопанства и видя проблем в информацията, подадена в началото на годината от кметовете на населените места за необходимите количества дърва.

Заместник – областният управител Антоний Андонов, предложи списъкът със заявките за следващата година да бъде изготвен най-късно до месец април, за да може през лятото да започне добивът и доставките на дърва.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук