Държавата ще поеме таксите на ромчетата, за да тръгнат на детска градина ?

Държавата ще поеме таксите на ромчетата, за да тръгнат на детска градина, стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев на дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева на тема „Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца“, което се очаква да влезе в сила през учебната 2020/2021 г., пише OffNews.

Ние сме предвидили средства от държавния бюджет за помощ на семействата, които нямат възможност да плащат таксите. Предвидени са също средства от ОП и от държавния бюджет – 34 милиона лева за година, за възстановяване на таксите на част от родителите, като това ще е целева помощ за посещението на детска градина, обясни Вълчев.

Макар да не спомена изрично ромите, той уточни, че проектът е с цел активно приобщаване на крайно маргиналните групи и намаляване на децата, които отпадат от училище.

Към момента 78% от 4-годишните деца са обхванати от системата, останали 22% са деца, чийто майчин език не е българският. „Няма как с 1000 думи в речника да бъдеш годен за пазара на труда и да имаш критично мислене. Ние като общество трябва да намираме сили да вършим неща в името на колективния интерес. Нашата система е сравнително добра и достъпна. Нашите такси са едни от най-ниските в европейски мащаб“, обясни Вълчев.

Държавата ще поеме допълните средства, които ще са нужни за помагала и закуски в размер на 15 млн. лв.

Министърът допълни, че в бюджетите 2020 г. и 2021 г. ще бъдат предвидени 70 млн.лв, които ще са ще се използват за дострояване на училища и за строеж на детски градини.

На дискусията присъстваше и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя заяви, че задължителното образование не е само за децата, но и за държавата. „Всеки български гражданин не е отделна единица и в този смисъл, когато говорим за това дали децата трябва да бъдат образовани, това е общ интерес. Затова трябва навреме да инвестираме в това хората да вярват в държавата си“, допълни Сачева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук