Д-р Дарко Симонов-македонецът кардиолог избрал да лекува български сърца в Сливен

Рисковете, които крие високото кръвно налягане, какво го причинява и как да се справим със ситуацията са все съвети, които можете да получите от Д-р Дарко Симонов-македонецът кардиолог избрал да лекува български сърца в Сливен. Освен, че е докторант и асистент към Медицински Факултет на ТрУ- Стара Загора, преглежда ежедневно пациенти в две лечебни заведения в Сливен, той е и сред лицата, участващи в кампания, посветена на 17 май-Световния ден за борба с хипертонията. Част от кампанията е безплатно мерене на артериално налягане, което ще се проведе  в Сливен утре. То ще се извършва от 11.00 до 18.00ч. пред Храм Св. Димитър („Попската градина“).

Ще мерят безплатно кръвно в Сливен на 17 май – Световен ден за борба с хипертонията

„Високото кръвно налягане добавя допълнително натоварване върху работата на сърцето и артериите. Ако това продължи за дълъг период, високото кръвно налягане увеличава риска от инфаркт, инсулт, предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност, може да увреди бъбреците и очите. Високото кръвно налягане е хронично заболяване, което може да бъде успешно контролирано, като по този начин могат да бъдат премахнати пагубни ефекти върху органите“, разказа д-р Симонов.

По думите му, трайното повишаване на артериалното налягане над 140/90mmHg е индикация за поставяне на диагноза артериална хипертония. В много от случаите с високо кръвно не може да се даде определена причина. Но рисковите фактори като прием на повече сол и мазнини, наднормено тегло, липса на двигателна активност, тютюнопушене и прием на алкохол и стрес увеличават многократно тази възможност.

За да сме сигурни, че стойностите на кръвното налягане, които сме измерили в домашни условия са точни, е много важно да се спазват някои правила иначе отчетените от апарата данни може да са грешни. Пациентът трябва да е седнал поне 5 мин. в спокойна обстановка преди да започне измерването на кръвното. Да е седнал на стол, с опрени крака на пода, без да ги кръстосва. Тесните дрехи които стягат ръката, могат да повлияят на правилното измерване.

Маншетът трябва да бъде поставен в средата на мишницата, на нивото на сърцето при налична опора за ръката. По време на измерването трябва да не се движим, да не говорим. Най- добре да изчакаме поне два часа след по-сериозно хранене, или половин час след като сме пили кафе или пушили цигара. Трябва да бъдат направени три измервания през интервал от 1-2 мин и допълнителни измервания, ако първите две стойности се различават с >10mmHg. АН се отчита като средна стойност на последните две измервания.

Хипертонията най-често е безсимптомно състояние, така че е добре да измерваме кръвното си дори и когато нямаме субективни оплаквания, съветва кардиологът. На практика много хора имат високо кръвно налягане в продължение на години без да подозират за това. Единственият начин да се установи дали имаш високо кръвно налягане е то да бъде измервано периодично.

„За да нямате проблеми с кръвното налагане трябва де ограничите приема на солта, алкохолната консумация да е умерена, трябва да имате редовна физическа активност , да спрете цигарите и да ядете повече плодове и зеленчуци“, посочи още специалистът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук