Д-р Наталия Канева, началник на Отделение по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”:Не подценявайте граничните нива на кръвната захар

Във връзка със Световния ден за борба със захарния диабет – 14 ноември, за втора поредна година, МБАЛ „Д-р Иван Селимински- Сливен“ обявява инициатива за измерване на кръвна захар с оглед скрининг за захарен диабет и съвети за здравословно хранене. Събитието ще се проведе на 14 ноември (вторник) от 10.00 до 13.00ч. на територията пред МБАЛ „Д-р Иван Селимински- Сливен“ и кабинета за ваксинации в Медицинския център на болницата – „Д-р Г. В. Миркович“. В инициативата ще се включат лекари и медицински сестри от Отделението по ендокринология.

Това е и повод Д-р Наталия Канева, началник на Отделение по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” да разкрие някои от особеностите на това заболяване и кога трябва да се потърси помощ от специалист.

-Защо непрекъснато расте броят на хората в България, страдащи от диабет, включително и на деца с диабет?

-Двете основни причини за това нарастване е удължената продължителност на живот и наднорменото тегло на населението – с две думи –  „ остаряването”  и „надебеляването”. Общоприето е да се смята, че захарният диабет тип 2, който е по –често срещаният, е болест на възрастния човек. Масовото схващане е, че това е болест, която се предизвиква от стрес и не е наследствена. Тенденцията, обаче в последните години за все по –големия брой млади хора, включително деца със затлъстяване е причина за изява на захарния диабет, все повече и    в млада възраст.  Забелязва се ” подмладяване” на Захарния диабет.  Изводът, който можем да направим е, че има ли човек затлъстяване, независимо на каква възраст, той има риск да развие Захарен диабет тип 2.

-Кои хора задължително трябва да си следят нивата на кръвната захар?

– Всички на възраст над 50 години и наднормено тегло, особено тези с натрупване на мастна тъкан в областта на корема, тъй като този тип затлъстяване е в основата на инсулиновата резистентност, която е причина за развитие на Захарния диабет тип 2. Особено внимателни трябва да бъдат пациенти, които имат роднини с установен  Захарен диабет . Като уточняваме, че младата възраст не  изключва риска от развитие на заболяването.

При какви стойности на кръвната захар пациентът да се насочи към Ендокринолог?

– Моля всички пациенти да не подценяват гранични нива на кръвната захар на гладно (около 6 ммол/л), за да не се пропусне навременното поставяне на диагнозата „ предиабет” или „диабет” . При кръвна захар на гладно между 6  и 7 ммол/л говорим за предиабет. Това състояние  не е по –малко опасно от диагнозата „Диабет”.  Дори леко повишената кръвна захар вече е сигнал за повишен сърдечно –съдов риск при съответния пациент. Тоест трябва редовно да посещава както Ендокринолог , така и Кардиолог с оглед превенция от бъдещи по –сериозни заболявания, каквито са инфарктът и инсултът.

 -Към кои хора е насочена кампанията, кои  попадат в рисковата група и  е добре да си проследяват кръвната захар?

– Кампанията е насочена към тези, които нямат диабет, но имат риск да го развият. Хора в рисковата група са:  такива, които имат диабетно болни в рода, които имат наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема;  имат високо кръвно налягане, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт,  или такива, които имат симптоми, наблюдавани при диабета – постоянен глад,  жажда,  често уриниране,  внезапно рязко отслабване на тегло или прекомерно наддаване.

-Какво е посланието Ви към хората?

-В голяма част от случаите болестта може да бъде предотвратена, когато хората с наднормено тегло навреме се обърнат към Ендокринолог , и  да се отложи времето, когато е необходимо лечение с медикаменти и  инсулин. Важно е хората в рисковата група да бъдат изследвани и консултирани преди болестта да влезе в живота им.  Ако имате близки с диабет или някои от рисковите фактори, не отлагайте, а изследвайте кръвната си захар, което е лесен и достъпен метод, с което могат да се предотвратят много бъдещи проблеми,  до които нелекуваният захарен диабет може да доведе.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук