Еврокомисията задвижва процедурата за утвърждаване на само едно часово време

Снимка:ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще препоръча на държавите-членки на Европейския съюз да се спре смяната на лятното и зимното часово време. Това обяви председателят Комисията Жан-Клод Юнкер в интервю за ZDF, съобщават от Канал 3.

„Проведохме проучване, милиони отговориха и вярват, че в бъдеще лятното време трябва да бъде целогодишно и това ще се случи. Хората го искат и ни ще го направим“, заяви Юнекр и поясни, че ЕК официално ще вземе решението по въпроса по-късно днес, но той щял да „притисне“ за промяната.

Комисията ще препоръча въпросът да бъде гласуван от Европейския парламент въз основа на онлайн анкетата, която бе проведена от Европейската комисия. В нея 80 процента се обявиха за премахване на практиката с местене на стрелките. Болшинството от гласувалите обаче са на мнение, че трябва да остане лятното часово време, а не стандартното зимно. От думите на Юнкер става ясно, че именно това ще е предложението на Еврокомисията.

 

Иначе казусът влезе в Европейския парламент още в началото на февруари, когато 384 депутати в Европейски парламент гласуваха „за“ премахване на лятното часово време (което е изкуствено въведеното), срещу 154 „против“.

С резолюцията ЕП призова ЕК да проучи предимствата и недостатъците на смяната в часовника през март и октомври всяка година, което доведе и до допитването до гражданите на Европейския съюз. В него се включиха рекордните 4,3 милиона души, като това се превърна и в анкетата на ЕК с най-голям брой гласували.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук