Европейската комисия предложи „зелен“ сертификат за свободно придвижване из ЕС

Европейската комисия предлага създаването на цифрово зелено удостоверение за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19, съобщиха от ЕК. То ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, че е получило отрицателен резултат от тест или е преболедувало заразата. Удостоверението ще бъде налично безплатно в електронен формат или на хартиен носител. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на сертификата.

Комисията ще създаде портал с цел да се гарантира, че всички удостоверения могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на държавите членки при техническото изпълнение на удостоверенията. Държавите членки продължават да носят отговорност за решаването кои ограничения, свързани с общественото здраве, могат да бъдат отменени за пътуващите, но ще трябва да прилагат тази отмяна по същия начин за пътниците, притежаващи цифрово зелено удостоверение.

Сертификатът ще е валиден във всички страни от ЕС и ще бъде отворен за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, както и Швейцария. Той ще се издава на граждани на ЕС и членове на техните семейства, независимо от тяхната националност.

Освен това граждани извън ЕС, които пребивават в блока, и посетители, които имат право да пътуват до други държави-членки, също ще имат право да кандидатстват за сертификата.

Системата за „цифрово зелено удостоверение“ е временна мярка. Тя ще бъде прекратена след като Световната здравна организация (СЗО) обяви края на извънредната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с COVID-19.

Очаква се решение на страните членки на Общността на следващия Европейски съвет на 25 март.  

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук