Европейска нощ на учените в Сливен

Европейската нощ на учените ще бъде отбелязана в Сливен с множество инициативи. Те ще се проведат днес от 12.00 до 20.00 часа в Крепост „Туида“, Зала „Май“, Национален Музей на текстилната индустрия, Регионален исторически музей, Кино „Агликина поляна“.

Днес от 12.00 часа в кино „Агликина поляна“ ще има безплатна прожекция на детския игрален филм „Случаят Кюри“. Кафене: Вариации в синьо – багрене с индиго и текстилно печатане е инициатива от 15до 16 часа в Зала „Май“. Лекцията и беседата са на тема: багрене с индиго и текстилно печатане – традиции и съвременно приложение, и синя котленска престилка. Участващи учени: Тони Димитрова, Музей на текстилната индустрия, д-р Цвета Явашева, Национална художествена академия и Величка Калева, Исторически музей – Котел.

От 15.00 – 17.30 часа в Крепост „Туида“ посетителите ще имат възможност да се върнат назад в миналото и да се превъплътят в средновековни обитатели на древен Сливен. В този модул ще бъдат предоставени костюми и въоръжение на желаещите да усетят духа на миналото и посредством похватите на експерименталната археология и музейна анимация те ще оживят историята. Входът е свободен.

Постоянната експозиция на реконструкции „Ранно Средновековие“ ще може да бъде разгледана от 15.00 до 20.00 часа. Екскурзоводи от крепостта „Туида“ ще представят демонстрации на възстановки на оръжия, облекла и елементи от бита през епохата на ранното Средновековие. Вход свободен.

В Музея на текстилната индустрия от 18.00 до 19.00 ще се проведе Кафене: ТextTech. Доц. д-р инж. Ивелин Рахнев и студенти от Технически университет – София и Колеж – Сливен ще насочват вниманието на посетителите към темата за текстилните технологии и техните възможности. От 18.00 до 20 часа гостите ще се насладят на демонстрации и изненади в областта на текстилната техника и технологии, които музейните специалисти са подготвили специално за тях. Вход свободен.

Там ще може да се види и изложбата „Фучила“, която включва 28 живописни платна на Дора Куршумова, вдъхновени от богатството и дълбоката символика на котленски килим. В изложбата са представени и експонати от фонда на Музея на текстилната индустрия – автентичен котленски килим модел „Фучила“ от 1882 г., престилка с подобен орнамент от началото на ХХ век и женски колан от края на ХІХ век, орнаментиран със същата техника. Изложбата е включена в националния календар на България, посветен на Европейската година на културното наследство.

От 19.00 часа ще започне лекция на тема „Текстилът през Средновековието“.Ще бъдат представени характеристиките и традициите в областта на текстила през епохата на Средновековието. Участващи учени: Мая Иванова, Деница Жечева, Красимира Тодорова, Силвия Петрова, Детелина Русева, Йордан Иванов, Маргарита Василева от крепост „Туида“ и Калина Атанасова, дизайнер и илюстратор.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук