Европейска нощ на учените ще има на крепостта „Туида“ в Сливен

Европейска нощ на учените ще се проведе на 27 септември на крепостта „Туида“ в Сливен. Инициативата ще започне от 16.00 и ще продължи до 20.00 часа, а входът е свободен. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с пътя на медицината от Средновековието до днес, да разберат какаво точно работят археолозите и да видят различни реконструкции от ранното Средновековие.

Първият модул е озаглавен „Пътя на медицината – традиции от Средновековието до днес“. По време на него ще бъдат представени акценти от История на медицината, посредством експерименти, демонстрации, експозиции, презентации, дебати и др. На територията на Крепост Туида ще бъдат уредени тематични щандове, на които посетителите ще могат да се запознаят с: Медицината от миналото до днес; Билкарство – „Здраве от планината“; Магически и лечителски практики на Балканите.

Модул две е посветен на Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател. Археолозите от Регионален исторически музей – Сливен ще представят професията „Археолог“ и по-точно какво е да си археолог, как работят археолозите, какви инструменти и материали използват, как възстановяват откритите при разкопки артефакти, как ги реставрират и консервират, какви трудности срещат при работа на терен и др. подробности от „кухнята“ на археологическите проучвания.

Третият модул е свързан с представянето на Постоянна експозиция на реконструкции Ранно Средновековие.

Партньори в инициативата са: Британски съвет, Крепост „Туида“, РИМ „Д-р Симеон Табаков“-Сливен, Медицински университет Варна-филиал Сливен и ДПП „Сините камъни“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук