Едва 20-тина родители се събраха в Сливен на четвъртия протест срещу Стратегията за детето

Едва 20-тина родители се събраха в Сливен на четвъртия протест срещу Стратегията за детето. На какво се дължи този факт дали на незаинтересованост спрямо документа или на смененото място на протеста, който днес се проведе пред сградата на НТС , а не както предишните пъти пред сградата на общината, не се знае. Въпреки малобройните протестиращи, организаторите отново застанаха с микрофон в ръка, за да изкажат своето недоволство и опасения си за вредното влияние на тази стратегия.

Сред основните притеснения на протестиращите е това, че Стратегията препоръчва въвеждането на т.нар. „ювенална юстиция“, или детско правосъдие, което ако се случи ще се промени нашето законодателство и решенията на нашия съд няма да важат за тази „ювенална юстиция“. Когато се решава дали едно дете да се осинови или да се даде в приемна грижа това ще е последната инстанция, коментира Надежда Маргенова, един от организаторите на протеста.

Другото, което ни притеснява е, че с новия Закон за социалните услуги се дават големи правомощия на НПО-та, на частни фирми да предоставят социални услуги, включително и приемна грижа, посочи още тя.

Дошлите на протест родители също изразиха негативизъм по отношение на готвените законови промени, които според тях са в разрез с конституционното задължение на родителите да отглеждат и да носят отговорност за децата си докато те навършат 18-годишна възраст.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук